Ongeluk

Foto's van ongeluk

Ongeluk nieuws

Boeren presenteren eigen plan om de weidevogels in Fryslân te beschermen: 'Het mag niet zo zijn dat boeren een boete krijgen als ze per ongeluk een ne

16-11-2021 - Randen laten staan bij het maaien, alleen overdag maaien, akkerhoekjes onbewerkt laten, nesten ontzien en sleepslangbeschermers aanbrengen. Dit is een greep uit de voorstellen die elf boerenorganisaties doen om de weidevogel te beschermen in Fryslân.

Nieuwsgrazer

Video | Amerikaan wil ongeluk in scène zetten, maar vergeet camera's op Tesla

13-09-2021 - Een inwoner van de Amerikaanse stad Slidell is opgepakt, omdat hij een aanrijding in scène wilde zetten. Hij probeerde het echter bij de verkeerde auto, want de desbetreffende Tesla hing vol met camera's.

Nieuwsgrazer

Gevaren mestgassen nog steeds onderschat, soms is één ademhaling dodelijk

27-08-2021 - Donderdag overleed Dakar-coureur Ton van Genugten aan de gevolgen van een tragisch ongeluk, waarbij hij in een mestkelder viel. Reanimatie mocht niet baten. De officiële doodsoorzaak is nog onduidelijk, maar het is aannemelijk dat hij overleed na het inademen van mestgassen. De gevaren van deze gassen worden onderschat en dat leidt nog steeds tot veel ernstige ongevallen, zo concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid enkele jaren geleden al.
Veehouders, loonwerkers en anderen die met mest werken, realiseren zich onvoldoende dat bij bewerking van drijfmest veel mestgassen kunnen vrijkomen die dodelijk zijn, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tussen 1980 en 2013 waren er ten minste 35 ernstige ongevallen met mestgassen. Daarbij vielen 57 slachtoffers, waarvan 28 dodelijk.
Meer recente cijfers heeft de Onderzoeksraad niet. “We zijn geen inspectie die jaarlijks alle cijfers bijhoudt. We hebben alleen een rapport opgesteld dat helaas niet aan actualiteit heeft ingeboet”, zegt een woordvoerder van de Raad.

Vaak vallen er extra slachtoffers doordat omstanders onbeschermd te hulp schieten en daarbij overlijden, aldus de Raad.

Waterstofsulfide, de echte sluipmoordenaarGrote boosdoener is niet de ammoniak in mestsilo’s of gierputten, zoals vaak wordt verondersteld. De echte sluipmoordenaar is H2S, ofwel waterstofsulfide, ook bekend als zwavelwaterstof. Het is een giftig gas met bijzondere eigenschappen.

Waterstofsulfide ruikt naar de geur die rotte eieren verspreiden. Deze herkenbaarheid is door de mens alleen waar te nemen bij lage concentraties. Hoge concentraties tasten echter het zenuwstelsel aan en zetten de menselijke neus buitenspel. De geur wordt dan niet meer waargenomen.

Waterstofsulfide komt vaak voor op raffinaderijen, bierbrouwerijen, boerderijen, olie- en gasproductieplatforms, rioleringen en waterzuiveringsinstallaties. Het gas is zwaarder dan lucht en kan daardoor in besloten ruimtes blijven ‘hangen’.

Hoe hoger de concentratie, hoe dodelijkerDe concentratie van H2S wordt aangeduid in ppm (parts per million). De maximale waarde die een mens kan verdragen, is vastgesteld op 1,6 ppm over een periode van acht uur. Boven die grens ontstaan fysieke klachten aan de ogen en luchtwegen. Wanneer de concentratie oploopt tot 800 ppm, zoals in gierputten vaker het geval is, dan overlijdt in de helft van de gevallen een mens binnen twee minuten. Bij 1000 ppm kan zelfs één keer ademhalen al dodelijk zijn.

Volgens de Onderzoeksraad zijn de kansen op ongevallen toegenomen door schaalvergroting, strengere milieuwetgeving en aanscherping van het mestbeleid. Er wordt meer mest geproduceerd en opgeslagen over langere tijd. Bovendien worden steeds meer stoffen als spuiwater (een soort vloeibare kunstmest afkomstig uit luchtwasinstallaties) toegevoegd aan de mest, wat de vorming van mestgassen kan versterken.

Ontbreken kennis, onderschatting gevarenHet achterwege laten van veiligheidsmaatregelen komt volgens de Onderzoeksraad vooral door het ontbreken van kennis en daardoor onderschatting van de gevaren. Het merendeel van de ongelukken ontstaat doordat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het gebruik van geschikte beademingsapparatuur.
Bij ongelukken rond mestputten komt het nogal eens voor dat mensen een slachtoffer te hulp schieten en dan ook zelf in gevaar komen. "Het is niet voor niks dat de brandweer altijd speciale veiligheidsmaatregelen gebruikt als ze bij een ongeluk rond om mestputten of silo's worden geroepen.
"Zij verlenen dan hulp met ademmaskers, zodat ze de giftige lucht niet hoeven in te ademen", zegt Ton Driessen van de brandweer Brabant Zuid-Oost. "Bij een incident met mest wordt ook altijd een adviseur gevaarlijke stoffen opgeroepen die metingen verricht en kan adviseren hoe de brandweer veilig kan opereren."

Nieuwsgrazer

Nog meer Ongeluk nieuws

Datum Onderwerp Reacties
27-07-2021 Snelweg bezaaid met 30.000 kilo wortelen: 'Deze oranjezee dragen we op aan de sporters in Tokio' 0 reacties
14-07-2021 Zwaargewond meisje op erf fruitbedrijf werd geraakt door kogel uit luchtdrukwapen van haar broertje 0 reacties
13-07-2021 Vrachtwagenchauffeur ‘beveiligt’ A35 bij Wierden na ongeluk 0 reacties
02-07-2021 Koe verdrukt man tegen hek op boerderij in Deurne, slachtoffer raakt zwaargewond 0 reacties
02-06-2021 Ernstig ongeluk met kind op boerenerf komt nog ‘te vaak’ voor: ‘We willen dit gewoon zoveel mogelijk voorkomen’ 0 reacties
04-05-2021 Taakstraf voor bestuurder bij maaiarm-ongeval 1 reactie
20-04-2021 Geen straf voor veroorzaker ongeluk met trekker waarbij Bart (17) om het leven kwam 0 reacties
19-04-2021 Twee doden door ongeluk met zelfrijdende Tesla, vermoedelijk niemand achter het stuur 0 reacties
24-03-2021 Ravage na botsing met landbouwvoertuig in Beckum, wonderwel niemand gewond 0 reacties
18-03-2021 Tesla Model Y klapt op politiewagen, beschuldigt Autopilot 0 reacties
15-01-2021 Man raakt zwaargewond door ongeluk bij grondverzetbedrijf 0 reacties
18-12-2020 Vrachtwagen met uien gekanteld op de A58 bij Bergen op Zoom, snelweg weer vrij 0 reacties
10-12-2020 A28 bij Pesse dicht na ongeluk met auto met paardentrailer 0 reacties
10-12-2020 Enkele kippen sneuvelen bij ongeluk met vrachtwagen op A7 bij Oostwold 0 reacties
28-11-2020 Ruim 300 onschuldigen op lijst die belandde bij verdachten afpersingszaak rond fruithandel De Groot 0 reacties
09-11-2020 Boete voor dodelijk ongeluk met trekker: 'Alleen maar slachtoffers' 14 reacties
09-10-2020 Koe belandt in de Maas bij Sint Agatha: 'Het dier was bekaf' 0 reacties