Meerdere

Foto's van meerdere

Meerdere nieuws

Door heel Nederland misvormde lammeren geboren met virus

07-01-2021 - Meerdere schapenhouders in heel Nederland maakten de afgelopen weken melding van lammeren met een misvorming. Volgens landbouworganisatie LTO werd er onlangs ook melding gemaakt van meerdere kalveren met aangeboren afwijkingen.

Nieuwsgrazer

Brandweer grijpt snel in bij grote brand in koeienstal

31-12-2020 - In de stal van een agrarisch bedrijf aan de Iemschoten in Klarenbeek heeft donderdagochtend brand gewoed. De hulpdiensten gingen met meerdere voertuigen op de brand af, die snel werd opgeschaald.

Nieuwsgrazer

Wolven lieten zich zien in 2020: leuk voor natuurliefhebbers, maar een drama voor schapenboeren

24-12-2020 - Voor natuurliefhebbers is het een interessante ontwikkeling, schapenboeren liggen er 's nachts juist behoorlijk van wakker. In 2020 dook de wolf steeds vaker op in Brabant. In de omgeving van Heusden trok een mannetje in het voorjaar een bloederig spoor door de schapenweides. In het oosten van Brabant vestigde een mannetje zich zelfs permanent. Schaapherder Kees Kromhout: "We zullen hiermee moeten leren omgaan."
In de video boven dit artikel vertelt schapenherder Kees hoe hij dit jaar geconfronteerd werd met de wolf. Meer is te zien op Eerste Kerstdag in het Brabant Nieuws jaaroverzicht op Omroep Brabant TV.
Doodgebeten schapen met de ingewanden ernaast, samen met aangevreten en angstige dieren die de aanval ternauwernood hebben overleefd. Het is een bloederige tafereel dat Kees Kromhout vanaf het voorjaar meerdere keren aantreft in Heeze. DNA-onderzoek wijst uit dat een wolf de dader is.
Het blijkt niet om een passant te gaan, maar om een blijvertje. De wolf heeft zich permanent gevestigd in het oosten van onze provincie, vertelt Kromhout eind 2020: "Hij is nu meer dan zes maanden hier. Alle aanvallen hier in de omgeving zijn aan dezelfde wolf toe te schrijven."
In een heel andere omgeving, die van Heusden, kan schapenboer Jos Verhulst tot zijn grote verdriet en frustratie inmiddels ook goed meepraten over bezoekjes van een wolf. In mei van dit jaar begint hij drie keer in nog geen week tijd zijn dag met doodgebeten schapen. Nog voor de uitslag van DNA-onderzoek er ligt, is het duidelijk voor Jos: "Ik weet honderd procent zeker dat het een wolf is."
En dat blijkt te kloppen. Eind mei wordt het dier in de regio Heusden gevangen op camerabeelden als hij een lammetje doodbijt.
"Schapenboeren, doe iets! Wacht de nacht niet angstig af. Hij komt terug naar de plek waar hij succes heeft geboekt. Bescherm je dieren, zeker nu de provincie beschermingsmiddelen aanbiedt." Dat stelt wolvenexpert Leo Linnartz na een hele reeks aanvallen.
De beschermingsmiddelen waar Linnartz op doelt zijn wolvennetten. Het gaat om hekken met stroomdraad, waar een wolf niet onderdoor, doorheen of overheen kan. Bij de boeren lopen de emoties na de zoveelste bloederige aanval soms hoog op. De wolf kan dan beschermd zijn, hij hoort niet in de bewoonde wereld en moet dood, vinden sommigen.
Lang niet allemaal zien schapenhouders de wolvennetten dan ook als de ideale oplossing. Maar volgens wolvenkenner Leo Linnartz hebben ze weinig keus. "Schapen blijven aanbieden als snacks is niet verstandig."
Met wolf Billy, die de omgeving van Heusden een tijd lang teisterde, loopt het niet goed af. Het dier verlaat Brabant uiteindelijk en wordt in het najaar in Frankrijk doodgeschoten.
In het oosten van Brabant is dus nog wel een wolf actief, misschien zelfs meerdere. En dat is oké, vindt schaapherder Kees Kromhout, die inmiddels wolvennetten gebruikt. Zijn wens voor het nieuwe jaar: "Dat we onze schapen veilig houden en de wolf hier ook rond kan lopen. En dat we een soort symbiose hebben van wolf en schaap."

Nieuwsgrazer

Nog meer Meerdere nieuws

Datum Onderwerp Reacties
14-12-2020 Werkstraf voor eigenaresse TUF Recycling, die veel meer kunstgrasmatten opsloeg dan was toegestaan 0 reacties
11-12-2020 Boeren blokkeren distributiecentrum van Jumbo met tractoren 0 reacties
30-11-2020 Nieuwe wolf lijkt rond te waren door provincie, meerdere schapen gedood en verwond 0 reacties
19-11-2020 Assenaar verdacht van diefstallen bij Groningse boerenkraampjes 0 reacties
15-11-2020 Carbidschiet-stichting waarschuwt voor risico's nu populariteit stijgt 0 reacties
13-11-2020 Vogelgriep treft eendenbedrijf Gelderland 0 reacties
28-10-2020 Wolf gemeld bij Nederwetten, maar de wolvendeskundige denkt er anders over 0 reacties
22-10-2020 Mannen stropen Achterhoeks buitengebied af voor lege schuur; politie blij met ‘alerte melders’ 0 reacties
22-10-2020 Tesla geeft toe dat achterbumper Model 3 los kan schieten 0 reacties
21-10-2020 Boze wegwerkers rijden trucker klem die alle rode kruizen negeert op Merwedebrug 1 reactie
05-10-2020 ‘Wegwerpmondkapjes vormen gevaar voor vogels’ 0 reacties
17-09-2020 Zes koeien in mestput gevallen bij boerderij in Albergen 0 reacties
27-08-2020 Dwangsom voor Geldrops slachthuis Pali na overtredingen 0 reacties
27-08-2020 Varkens ontsnappen uit gekantelde aanhanger op N33 0 reacties
22-08-2020 Hond blijkt boosdoener tien dode schapen op Echtenerveld 0 reacties
17-08-2020 Het wordt (iets) minder warm: wolken en mistbanken maken plaats voor zon, vanmiddag kans op onweer 0 reacties
14-08-2020 Zure appels voor 20-jarige Fruitboombrigade: geen feest en ook geen jubileum voor Fruitpersdag 0 reacties