Meerdere

Foto's van meerdere

Meerdere nieuws

Trekker rijdt groep fietsers aan in Den Ham: meerdere gewonden

05-08-2020 - Een groep met negen fietsers is vanochtend ten val gekomen in Den Ham. Ze werden aangereden door een tegemoetkomende trekker. Twee personen zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Nieuwsgrazer

'Tienduizenden vissen Oostvaardersplassen dood door trage provincie'

03-08-2020 - Tienduizenden vissen die vorig jaar zomer doodgingen in het westelijk deel van de Oostvaardersplassen, hadden mogelijk gered kunnen worden. Omroep Flevoland vroeg de relevante stukken op en daaruit blijkt dat er ruim twee weken is vergaderd over wat er moest gebeuren met de vissen, die in steeds ondieper water leefden. In de tussentijd gingen de dieren dood.
De provincie zei vervolgens dat de vissterfte een natuurlijk fenomeen was en dat er van alles aan was gedaan om de vissen te redden. Maar volgens Omroep Flevoland is er vooral veel gepraat en daardoor kwam een oplossing te laat. Ook vergunningsaanvragen en regelgeving zorgden voor vertraging.
Verlaging van waterpeil
De aanleiding voor het dalende waterpeil was de 'moeras-reset' waarmee in 2018 werd begonnen in het westelijk deel van de Oostvaardersplassen. De provincie wilde het waterpeil gedurende 3 à 4 jaar verlagen om meer riet te krijgen, wat goed zou zijn voor de vogels. Met het oog op het dalende waterpeil was het de bedoeling dat de karpers in het najaar van 2019 zouden worden verplaatst naar het Markermeer. Maar het waterpeil zakte door de warme zomers van 2018 en 2019 sneller dan verwacht.
Volgens Omroep Flevoland werd de provincie afgelopen zomer meerdere keren gewaarschuwd voor het zakkende water. De regionale omroep heeft een tijdlijn gemaakt van juli 2019. Toen zei ontwerp- en adviesorganisatie Arcadis dat het water sneller daalde dan de bedoeling was.
"Als de komende maanden de waterstand nog eens tien centimeter zakt, dan hebben we aan het eind van de zomer het niveau bereikt dat we aan het eind van de komende winter hadden willen bereiken! Het is onvermijdelijk dat er massale vissterfte gaat optreden in de resterende ondiepe poelen in de Grote Plas (het westelijke deel van de Oostvaardersplassen). Dit noodzaakt tot het bijstellen van de plannen."
Visexperts raadden af om de vissen te vangen. Veel dieren zouden het niet overleven. Ook zou het technisch ingewikkeld en duur zijn. Daarom werd gekeken naar een andere optie: water aanvoeren vanuit het Markermeer om zo het peil te verhogen. Maar aan deze optie zouden ook nogal wat haken en ogen zitten.
Op 15 juli trok ook Sportvisserij Nederland aan de bel. De vereniging pleitte voor watertoevoer naar de Grote Plas, op zo kort mogelijke termijn. "Ook al zijn er geen beschermde soorten in het geding, het zijn wel heel veel vissen en er geldt natuurlijk ook nog een algemene zorgplicht." Staatsbosbeheer schreef toen dat de karpers het zwaar hadden door de hitte.
Een dag later kwamen bestuurders van de provincie, het waterschap en Staatsbosbeheer overeen dat de karpers gered moesten worden. Ze riepen op tot het maken van tempo, maar er moest veel worden uitgezocht. Kun je überhaupt wel zomaar water overhevelen vanuit het Markermeer? Is er bijvoorbeeld kans op blauwalg? En wat zijn de gevolgen voor de moeras-reset?
Rond 23 juli werd gewerkt aan het plan om water aan te voeren vanuit het Markermeer. Het noodplan zou ongeveer 120.000 euro kosten. Er was een vergunning nodig, maar door vakanties bij Arcadis was er niemand om de aanvraag in te dienen. Daarnaast moest er een tweede vergunning worden aangevraagd bij het Waterschap Zuiderzeeland.
Duizenden dode vissen
De vergunningen hoefden uiteindelijk niet meer verleend te worden, want op 27 en 28 juli gingen duizenden vissen dood. Hierna werden inspanningen om water toe te voegen aan de Grote Plas gestaakt. De verwachting was dat er bijna geen vissen meer leefden. Er werd geadviseerd niet veel moeite te doen voor de overgebleven levende vissen, blijkt uit de documenten die in handen zijn van Omroep Flevoland.
De provincie komt later vandaag met een reactie.

Nieuwsgrazer

Minder kalveren en varkens geslacht vanwege coronavirus

29-07-2020 - DEN HAAG (ANP) - Slachthuizen verwerkten het afgelopen kwartaal minder kalveren en varkens vanwege de uitbraak van het coronavirus. Meerdere slachterijen hadden te maken met uitbraken onder het personeel. Bovendien daalde de vraag naar vlees in binnen- en buitenland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nieuwsgrazer

Nog meer Meerdere nieuws

Datum Onderwerp Reacties
17-07-2020 Psychische nood onder boeren: 'Langdurige onzekerheid is voor niemand goed' 14 reacties
15-07-2020 Elektrische Nissan Ariya doet 600 op een accu 0 reacties
06-07-2020 Actie boeren bij Eindhoven Airport beëindigd 0 reacties
03-07-2020 Boeren op de trekker naar politiebureaus om aangifte te doen tegen minister Schouten 46 reacties
30-06-2020 Schaap breekt weer uit op Klappolder in Bleiswijk 0 reacties
29-06-2020 Krijgt landbouwgrond meer functies? 0 reacties
17-06-2020 Wolf richtte bloedbaden aan, maar bijna helft van de mensen wil er wel één tegenkomen 0 reacties
13-06-2020 Losgeslagen onweersgebied: grote brand verwoest kippenschuren Barneveld 0 reacties
13-06-2020 Video | Kippenschuren in vlammen op in Barneveld 0 reacties
10-06-2020 Groen licht voor megastal bij Twenterand: Leefbaar Buitengebied stapt naar rechter 0 reacties
04-06-2020 Demonstratie bij nertsenfokkerijen in Landhorst verwacht: wegen afgesloten 0 reacties
03-06-2020 Wolf in Brabant: gaat hij weer weg of worden het er meer? Dit denken de kenners 0 reacties
28-05-2020 Weer schapen doodgebeten in gemeente Heusden, wolf zat vanmorgen nog achter koeien aan 21 reacties
26-05-2020 Grote brand op een boerderij in Genderen in Brabant 0 reacties
26-05-2020 Grote brand op een boerderij in Genderen in Brabant 0 reacties
26-05-2020 Bietentelers krijgen waarschuwing voor bladluizen 0 reacties
23-05-2020 Wolvenexpert drukt boeren op het hart schapen te beschermen en 'ze niet aan te bieden als snacks' 0 reacties