Management

Management nieuws

Bijna twee derde van de medewerkers in de logistieke sector heeft overwogen om van baan te wisselen

09-05-2023 - Amsterdam, 9 mei - Uit onderzoek van Quinyx onder 800 logistieke medewerkers is gebleken dat 58% van de medewerkers in deze sector heeft overwogen van baan te veranderen. Hiervan gaf 45% aan dat een gebrek aan doorgroeimogelijkheden de belangrijkste reden was. 72% van de medewerkers gaf aan langer bij een werkgever te willen blijven werken wanneer er doorgroeimogelijkheden zouden worden aangeboden.

Andere redenen, die 30 procent van de respondenten die overwogen hun baan op te zeggen, zijn: een te laag salaris, een slechte work-lifebalance, geen fijne werkomgeving en een gebrek aan waardering van de werkgever.

Onderzoek
Het onderzoek onder 800 logistieke medewerkers is onderdeel van een groot onderzoek van Quinyx onder 2000 frontline medewerkers in de Nederland. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden via: quinyx.com/nl/sofw-2023/

Overweging zzp-schap voor vrijheid en flexibiliteit
Bijna de helft van alle respondenten gaf aan dat ze overwegen om zzp'er te worden. De vrijheid die dit biedt, komt terug in de belangrijkste redenen om zzp'er te worden. Zo gaven respondenten aan dat het bepalen van hun eigen salaris (49%), zeggenschap hebben over hun eigen uren (47%) en meer afwisseling en geen vaste werkplek (47%) redenen zijn om dit te overwegen.

Ook zijn ze op zoek naar een betere werk-privébalans (29%) en meer afwisseling in de taken (25%).

Doorgroeimogelijkheden in de sector
Werkgevers in de logistieke sector bieden wel doorgroeimogelijkheden aan, zo gaf 70% van de respondenten aan. Dit gebeurt in 63% van de gevallen door middel van training en opleidingsmogelijkheden, en in 53% van de gevallen zijn er duidelijke carrièrepaden opgesteld. Daarnaast wordt in 32% van de gevallen een buddy-collega toegewezen die medewerkers opleidt.

Betrokkenheid van medewerkers
33 procent van de medewerkers voelt zich ondergewaardeerd door de werkgever en is daardoor minder betrokken bij het werk. In het onderzoek van Quinyx is gevraagd wat de betrokkenheid en inzet van werknemers zou verhogen. Hierbij kwamen de volgende antwoorden naar voren:
Minder werkgerelateerde stress, 40%,
Een hoger salaris, 38%
Een flexibel rooster, 37%
Meer uitgesproken waardering voor wat ik doe, 35%
Betere communicatie tussen management en werknemers, 28%
Een betere work-lifebalance, 26%
Minder onderbezetting, 20%
Meer hart voor waar mijn bedrijf voor staat en wat we als bedrijf doen 16%
Hoge werkstress
Van alle medewerkers in de logistieke sector ervaart 62% werkstress. Van degenen die dit ervaren, is angst om de rekeningen niet meer te kunnen betalen, de hoofdreden gaf 46% van de respondenten aan. Ook een gebrek aan flexibiliteit in werkuren wordt in 44% van de gevallen genoemd.

Andere redenen voor werkstress zijn: te lange werkdagen en te veel werken (36%), angst om de baan te verliezen (31%) en onderbezetting op de werkvloer (30%).

Advies voor werkgevers
Quinyx benadrukt de cruciale rol van aandacht voor werknemers om betrokkenheid bij het bedrijf te behouden. "Het begrijpen en aanpakken van de behoeften van frontline medewerkers in de logistieke sector is de eerste stap in het bevorderen van erkenning, verbeterde communicatie en het creëren van een minder stressvolle werkomgeving", zegt Erik Fjellborg.

Bedrijven moeten investeren in communicatieplatforms en het geven en ontvangen van feedback een structureel onderdeel maken van de bedrijfscultuur. Quinyx adviseert ook om werknemers flexibiliteit te bieden bij het plannen van hun werkroosters om de werk-privébalans te verbeteren. Daarnaast benadrukt Quinyx het belang van investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers, omdat bijna driekwart van de respondenten aangaf langer in dienst te blijven bij meer doorgroeimogelijkheden.

Truckfan Nieuwsposter

​Zussen Bennenbroek winnen Agroscoopbokaal

02-05-2023 - De zussen Linda en Rianne Bennenbroek hebben samen een gesloten rosékalverbedrijf met 720 opfok- en 1650 afmestplaatsen en houden de kalveren in zes verschillende leeftijden. Ook bewerken ze 50 hectare grond, waarvan 30 hectare in eigendom. In 2006 zijn ze in maatschap gegaan met hun ouders Hans en Mieke en sinds 2013 zijn ze volledig eigenaar. Op dat moment hebben ze ook de overstap gemaakt van contractmester naar vrije mester. Op deze keuze zijn de zussen rots: Rianne: "Het geeft ons de vrijheid die we zochten. We kunnen zelf onze leveranciers bepalen en financieel zijn we er ook beter van geworden. We willen nooit meer anders."Qua voeding sturen de rosékalverhouders op daggroei en qua management op voerkosten. Ze maken al jaren koppelkaarten zodat ze alle kengetallen van een ronde goed kunnen monitoren. Op deze manier weten de zussen met een scherp rantsoen (qua kosten), toch zeer hoge technische resultaten te behalen. Zo bedroeg de voerwinst vorig jaar gemiddeld 8,03 euro per kalf per week. Linda: “Als alles goed loopt, de voeropname van de kalveren optimaal is, hun gezondheid goed blijft en we zo min mogelijk uitval of achterblijvers hebben, dan zijn wij dik tevreden.”Rianne benoemt de rust, reinheid en regelmaat als succesfactor: “We zijn kritisch en werken netjes. Alle voerproducten liggen binnen, de grondstoffen worden afgedekt, zodat er geen vogels of ongedierte bij kunnen komen.” Elke dag voeren ze op hetzelfde tijdstip en schuiven meerdere keren per dag het voer aan zodat de dieren in beweging komen en gaan vreten.De zussen hebben lang gestreefd naar het hoogste aflevergewicht, en daar ook het rantsoen op afgesteld, maar sinds de coronaperiode hebben ze de strategie van zoveel mogelijk kilo’s losgelaten. Rianne: "Omdat de kosten voor voer, energie, water, enzovoort stegen, en we minder uitbetaald kregen, hebben we onze strategie bijgesteld. Het belangrijkste is dat we onderaan de streep een plus overhouden." Het afgelopen jaar hebben ze de bewuste keuze gemaakt voor een qua kostprijs scherper rantsoen en een minder geconcentreerd melkpoeder. Linda: "Maar ondanks dat, houden we iedere ronde een plus over. Dat is onze kracht."

Nieuwsgrazer

Zo kun je zeugen tijdens warme dagen optimaal laten presteren

03-04-2023 - Bij hogere temperaturen krijgen zeugen snel last van hittestress. Dit kan gevolgen hebben voor de voeropname en de conditie en de effecten hiervan werken nog lang door. Hittestress is te voorkomen door het voer en het management aan te passen.

Nieuwsgrazer

Nog meer Management nieuws

Datum Onderwerp Reacties
18-03-2023 DAF ontvangt grote order van Asset Alliance Group 0 reacties
02-03-2023 ColliCare Logistics versterkt haar trucking afdeling met de overname van van der Stek Transport 0 reacties
25-12-2022 Rogier van de Garde nieuwe directeur DAF Nederland 0 reacties
21-12-2022 Ketose is nog maar het begin 0 reacties
14-12-2022 Vloeruitvoering, hygiëne en (hitte)stress belangrijkste factoren uitval zeugen 0 reacties
11-11-2022 Goede groei voor spenen heeft positieve invloed op de melkproductie 0 reacties
11-11-2022 Wat vindt men in de tuinbouw van herwonnen meststoffen? 0 reacties
01-11-2022 Emissiearme stal heeft de wind tegen - Boerderij 13 reacties
06-10-2022 Volvo gaat 20 zware elektrische trucks leveren aan Amazon 0 reacties
05-10-2022 ‘Als mensen de AgBot in actie zien, is het meteen duidelijk’ 0 reacties
22-09-2022 Volvo Trucks presenteert nieuwe volledig elektrische as voor groter actieradius 0 reacties
22-09-2022 Volvo Trucks begint in 2025 met testen van brandstofceltrucks door klanten 0 reacties
21-09-2022 Nieuw rapport - Hoge druk op de transportsector om over te schakelen op elektrisch vervoer 0 reacties
19-09-2022 EuroTier 2022 explores feeding management in-depth 0 reacties
26-07-2022 Kaart, acties, maar wat gaan we nu doen? 27 reacties
01-06-2022 Wijzigingen DAF Trucks’ Board of Management 0 reacties
26-04-2022 ERC Advanced Grant voor Embodied Ecologies 0 reacties