Koffie

Foto's van koffie

Koffie nieuws

China komt met varkenskoffie: 'Beter als je koffie puur proeft'

20-02-2024 - Koffie met varkensvleessmaak. In China is-ie te krijgen bij de Starbucks, ter ere van het Chinees Nieuwjaar. En hoewel je zo'n apart bakkie nog niet in Nederland kunt krijgen, vind je hier wel allerlei andere smaakjes. Slaan we door met die koffiesmaken? "Het is het leukst wanneer je de koffie gewoon puur proeft."

Nieuwsgrazer

Texelse boeren mogen weer beperkt horeca-activiteiten uitvoeren op hun erf

20-02-2024 - Boeren op Texel mogen van de gemeente op hun erf weer koffie en gebak aanbieden aan toeristen. De afgelopen tijd kregen kregen boeren waarschuwingsbrieven en dwangsommen vanwege die nevenactiviteiten. Volgens boerenorganisatie LTO kwam dat door een gedateerd bestemmingsplan en onduidelijke regels. De belangenclub stuurde deze maand daarom een brandbrief naar de gemeente met het verzoek dit te veranderen.
Volgens LTO is verbrede landbouw, waar het verkopen van boerenproducten op het eigen erf onder valt, niet goed geregeld in het bestemmingsplan voor het Texelse buitengebied. "Het plan werd vastgesteld in 2013, maar al tien jaar daarvoor opgesteld. Dus de ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar zijn er niet in beschreven", zegt de plaatselijke LTO-voorzitter Dirk de Lugt.
De afgelopen jaren is het aantal boeren dat koffie en thee aanbiedt aan toeristen toegenomen, zegt De Lugt. "Bij grote boerderijen is dat vastgelegd in het bestemmingsplan, maar bij kleine niet. Dus nu mag het soms wel en soms weer niet. Het is heel onduidelijk."
De gemeente trad handhavend op tegen ontwikkelingen waarvan twintig jaar geleden nog geen sprake was. "Het afgelopen jaar heeft een ware heksenjacht plaatsgevonden in het Texelse buitengebied", zei Dirk de Lugt eerder bij regionale omroep NH. Hij wilde dat de gemeente nieuwe regels zou opstellen.
Dak te hoog
De waarschuwingen en dwangsommen werden voor allerlei overtredingen opgelegd. Bijvoorbeeld omdat een boerenwinkeltje op de verkeerde plek op het erf stond, het dak te hoog was of omdat er geen koffie mocht worden geschonken zonder horecavergunning.
Nu komt de gemeente met nieuwe, concrete beleidsregels. "Hiermee bieden we ruimte, duidelijkheid en gelijkheid aan agrariërs", zegt burgemeester Mark Pol.
Kneuterigheid
Nu weten boeren waar ze aan toe zijn, zegt ook De Lugt. Er is een duidelijke richtlijn. "Een boer mag een kleine buitenplaats inrichten om koffie, thee en gebak te verkopen. Maar dan moet de boer wel een verbrede activiteit op het erf aanbieden." Dus bijvoorbeeld een rondleiding over de boerderij, kamperen bij de boer, of knuffelen met lammetjes. De horeca moet altijd ondergeschikt zijn aan andere activiteiten.
"Het gaat om de kneuterigheid die er nu is", gaat De Lugt verder. "Iemand die een fietstocht maakt en van plan is even bij een boer iets te drinken, dat moet kunnen." Een boer mag dan geen volledige maaltijd aanbieden volgens de regels. "Maar dat moeten we ook niet willen. Dit voorstel geeft een duidelijke grens aan."
De nieuwe regels worden in maart voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna neemt het college een definitief besluit. Vanaf dan kunnen boeren een vergunning aanvragen voor de nevenactiviteiten, want dat is wel noodzakelijk.

Nieuwsgrazer

Martien stopte als boer en werd slager, nu zit hij aan de keukentafel om naar boeren te luisteren die willen stoppen (of niet)

19-02-2024 - VENHORST - Veel boeren staan op een kruispunt en twijfelen: doorgaan of stoppen? En dan schuift Martien van den Hoven aan de keukentafel aan. Niet om een vastomlijnd advies te geven, niet om boeren een kant op te duwen. ,,Ik maak geen rapporten, ik schrijf geen stukken. Ik drink koffie, luister en praat.”

Nieuwsgrazer

Nog meer Koffie nieuws

Datum Onderwerp Reacties
04-02-2024 Case International 845 XL Plus - Tik bij starten, als ie al start 11 reacties
02-02-2024 Koffie, bier en boerenwoede op A67: ‘Ze wringen u de nek om’ 0 reacties
29-12-2023 Nieuwe Scania 112 boeken van Reinder Meijer gepresenteerd bij Tekno Oliebollenweek 0 reacties
29-12-2023 Weet je wat de grootste crisis is? ...... 9 reacties
19-12-2023 Deze koffiemakers branden bonen op biogas uit koffiedik: ‘Zo zijn we meteen het afval kwijt’ 0 reacties
06-12-2023 Nieuwe schaarste: soms kun je straks even geen tomaten, koffie, mandarijnen of tarwebrood kopen 0 reacties
18-10-2023 Koffie en cacao lopen gevaar door afname insecten 0 reacties
14-10-2023 Boodschappen duur? Helemaal niet. ‘Duitsers komen juist hier voor koffie, brood en kaas’ 0 reacties
08-10-2023 Maud Vonk (20) is boerin én fotomodel op de nieuwe Boerinnenkalender. ’Veel mensen denken bij een boerin niet aan een mooie, slanke dame’ 0 reacties
09-09-2023 Boerin Leonie wilde een nieuwe koeienstal: ‘Er komt niemand meer bij ons. Geen kopje koffie drinken, niks’ 1 reactie
14-08-2023 Eten duurder door aantasting oogsten in extreem hete maand juli 3 reacties
12-07-2023 Goed nieuws! Koffie is helemaal niet slecht voor je 0 reacties
05-07-2023 Niveau minister bepaalt je toekomst 1 reactie
04-07-2023 Kleine koffieboeren hebben steun nodig om te voldoen aan de nieuwe EU-verordening rond ontbossing 0 reacties
05-06-2023 Nieuw gevaar: 'very short-lived substances' - Cafeïnevrije koffie, verfverwijderaars en antibiotica breken ozon af - Foodlog 0 reacties
16-05-2023 Minister gaat 'koffie drinken' voor steun aan stikstoffonds 0 reacties
11-05-2023 VIDEO: Hoe gaat het nu met Karst Tamminga? 137 reacties