Hoogte

Hoogte nieuws

Coronanieuws: 'Veehouderij meest riskante menselijke activiteit voor pandemieën'

16-07-2020 - Er is een verband gevonden tussen de slechte luchtkwaliteit en het aantal coronapatiënten in Brabant. Veel mensen gaan toch naar buiten als zij klachten hebben die horen bij het coronavirus, meldt het RIVM.

In Brabant zijn sinds vorige week dinsdag 57 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers. Er bestaat een fundamenteel verband tussen pandemieën - zoals de huidige coronacrisis - en ons op dieren gebaseerde voedselsysteem, dat bovendien vaak over het hoofd wordt gezien.

Het Food & Pandemics Report van ProVeg wijst het
houden van dieren in de industriële landbouw aan als de meest
riskante menselijke activiteit in relatie tot pandemieën, en roept
op tot spoedige hervorming van het wereldwijde voedselsysteem om
toekomstige ziekte-uitbraken te voorkomen.

Nieuwsgrazer

Farmers Defence Force werpt zich op als hoeder van de nertsenfokkers

09-06-2020 - Farmers Defence Force (FDF) heeft de afgelopen week al diverse malen nertsenhouders gewaarschuwd dat er bij hun met corona besmette bedrijven acties op til waren. Dit meldt Mark van den Oever uit Sint Hubert. De voorman van de boerenbelangenclub komt graag op voor de geplaagde sector.

Tot nu toe zijn demonstraties bij nertsenhouderijen uitgebleven, al werden die vorige week woensdag wel aangekondigd. Ook zijn er geen nertsen losgelaten, wat maandagavond op de social media rondzong.

Helpende handFarmers Defence Force werd vorig jaar opgericht om de krachten van agrariërs te bundelen in de discussie over het stikstofbeleid van de provincie en het kabinet. De hoge organisatiegraad maakt het echter ook mogelijk om nertsenfokkers bij te staan. Via onder meer Facebook kunnen de duizenden leden elkaar op de hoogte houden en indien nodig de helpende hand toesteken.

Het geeft volgens Van den Oever namelijk geen pas juist in deze periode acties te voeren of ermee te dreigen. Zo gauw er signalen zijn die erop wijzen dat er wat op stapel staat, worden betrokken fokkers geïnformeerd, laat Van den Oever weten.

“Afgelopen weekend was dat het geval. Toen vingen we op dat er mensen van Animal Rights bij bedrijven waren die werden geruimd. Een aantal bestuursleden van onze organisatie zijn wezen kijken, maar uiteindelijk was er niks aan de hand.” Mocht het nodig zijn, dan kan FDF snel mensen optrommelen, al is dit nog niet nodig geweest.

'Nertsen los gelaten'Maandag leek de situatie dreigender. Een inwoner van Nijmegen had getwitterd dat er ’s avonds of ’s nachts nertsen zouden worden bevrijd. Waar was niet duidelijk, maar direct ging er vanuit het FDF een waarschuwing rond dat dit ergens in ons land zou kunnen gebeuren. Het bleek loos alarm, maar ook de politie was er inmiddels op aangeslagen.
Ze sprak met de verspreider van de oproep, nam contact op met een bedrijf dat dinsdag zouden worden geruimd en seinde ook onder meer de gemeente Sint Anthonis is. Vier besmette fokkerijen staan in Landhorst, een kerkdorp van deze gemeente.

Burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Sint Anthonis bevestigt dat hij door de politie is bijgepraat. Hij meldt ook dat er achter de schermen overleg is met nertsenhouders om eventuele problemen te voorkomen. Verder wilde hij nog geen toelichting geven.

'We zitten er bovenop'De politie laat nog weten dat ze ‘uiteraard alert’ is en dat maandag een nertsenfarm uit voorzorg is ingelicht. Ook meldt ze dat er tijdens surveillances een oogje in het zeil wordt gehouden bij de bedrijven die geruimd worden.
“We begrijpen dat fokkers onrustig worden van de geruchten en we nemen die dan ook serieus”, aldus de woordvoerder. “We zitten er bovenop.”
LEES OOK:
Onrust onder nertsenhouders: dieren zouden los worden gelaten
'Stalbezettingen schieten alle doelen voorbij', dierenactivist krijgt weinig begrip

Nieuwsgrazer

Juridisch onderzoek extern salderen – update

06-06-2020 - Beste leden, Al een paar keer hebben we u op de hoogte gebracht van de vorderingen van ons gezamenlijk opgepakte juridisch onderzoek naar extern salderen. Inmiddels is er een brief van onze advocaat omtrent extern salderen naar de Gedeputeerde Staten (GS) van alle provincies gegaan; evenals naar de gedeputeerde met landbouw in de portefeuille per provincie en naar de secretaris van elke provincie. Daarnaast is de betreffende brief naar het Interprovinciaal Overleg (IPO) gestuurd. De brief is zowel per email als aangetekend verstuurd. We hopen spoedig reacties van de diverse provincies te ontvangen.

Nieuwsgrazer

Nog meer Hoogte nieuws

Datum Onderwerp Reacties
04-06-2020 Verwaarloosde paarden zorgen voor ophef in Haarsteeg, filmpje van auto die dood paard wegsleept 0 reacties
03-06-2020 Boerburgertweet weer van start 0 reacties
29-05-2020 Paard langs autoweg weggehaald: 'Wil je niet tegenkomen met 100 per uur' 0 reacties
22-05-2020 Coronanieuws: totaal sterftecijfer voor het eerst in maanden lager dan normaal 0 reacties
16-04-2020 Onbekend Ploegen - Miniploegje- loopwiel-hoogte - loopvlak 1 reactie
16-03-2020 Staatsbosbeheer moet schade door giftig voer voor twee derde vergoeden 1 reactie
10-03-2020 LIVE | Eerste besmetting in Friesland, meer dan 10.000 kinderen in Brabant niet naar school 0 reacties
19-02-2020 Boeren rijden over de A12, politie aanwezig 0 reacties
19-02-2020 Politie stopt boeren die op weg zijn naar ministerie Landbouw 0 reacties
19-02-2020 Plan voor zonnepark in Wanneperveen stuit op grote weerstand omwonenden 0 reacties
21-01-2020 LIVE | Eerste openbare zitting over in Ruinerwold geïsoleerd boerderijgezin 0 reacties
19-01-2020 Varken ontsnapt op A58 aan rit naar slachthuis, omstanders grijpen in 0 reacties
24-12-2019 Correctie varkensprijs geen reden voor panniek 0 reacties
17-12-2019 N344 bij Bathmen dicht door ongeluk met drie auto's en tractor 0 reacties
28-11-2019 Initiatiefnemer zonnepark Sleen strooit met geld en cadeaus 0 reacties
20-11-2019 Friesland wil bij boerderijen windmolens van maximaal 15 meter toelaten 0 reacties
18-11-2019 Tot op welke hoogte kan kringlooplandbouw uit? 0 reacties