Goed

Goed nieuws

Vier op de tien vleeskuikenbedrijven in overtreding, zegt de NVWA

04-08-2020 - Pluimveehouders houden zich nog altijd niet goed genoeg aan de regels. Bij vier op de tien vleeskuikenbedrijven zijn vorig jaar overtredingen vastgesteld, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een steekproef.
Het gaat om het niet naleven van de regels voor de hoeveelheid licht in stallen, slechte kwaliteit van het strooisel of het houden van te veel kuikens in de stallen. Ook hadden sommige bedrijven de administratie niet goed op orde.
De NVWA vraagt bijvoorbeeld naar informatie over het gewicht bij de slacht en de zogeheten voetzoollaesies, pijnlijke ontstekingen aan de pootjes. Deze ontstekingen kunnen ontstaan als het strooisel in een stal te nat is.
Dat kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld onvoldoende ventilatie of lekkages. Volgens de NVWA zijn deze ontstekingen een goede graadmeter voor de mate van dierenwelzijn in vleeskuikenstallen.
Boete of waarschuwing
Jaarlijks worden er miljoenen kuikens geslacht in Nederlandse slachthuizen. Dierenartsen van de NVWA controleren of de op het slachthuis aangevoerde dieren niet te veel verwondingen in de stal hebben opgelopen.
Vorig jaar kreeg ruim een kwart van alle vleeskuikenbedrijven in Nederland een boete of een waarschuwing van de NVWA.

Nieuwsgrazer

Veel vleeskuikenboeren volgen regels niet goed op

04-08-2020 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed vorig jaar steekproefgewijs onderzoek bij vleeskuikenhouders. Regels voor dierenwelzijn worden vaak niet goed nageleefd.

Nieuwsgrazer

Misstanden bij slachterij Van Rooi Meat schokken Helmondse politiek

03-08-2020 - Gemeenteraadsleden in Helmond zijn geschrokken van vermeende misstanden bij slachterij Van Rooi Meat in hun stad. Ze maken zich ernstig zorgen over de bedrijfscultuur bij de slachterij. Ook zijn ze verbaasd dat de GGD tot nu toe coronacontroles steeds aankondigde.
“Controleren doe je om te zien of de situatie in de haak is. Zeker als je weet dat dit bedrijf al eens twee weken dicht moest, omdat er zoveel medewerkers het coronavirus bleken te hebben, is het vreemd dat controles worden aangekondigd.” Dat zegt raadslid Martijn Rieter van de oppositiepartij Helder Helmond. “Als je ook leest dat medewerkers worden gedwongen te sjoemelen met hun gezondheidsverklaring, dan maak ik me daar zeer ernstig zorgen over.”

AngstcultuurDe NOS berichtte zondag over misstanden bij de op een na grootste slachterij van het land. Medewerkers vertelden dat ze de afgelopen twee maanden moesten doorwerken terwijl ze coronaklachten hadden. Een aantal van hen stelt dat ze opdracht hebben gekregen om te liegen. Zo zou een leidinggevende hen hebben opgedragen op een gezondheidsverklaring ‘nee’ aan te kruisen bij de vraag of ze klachten hebben. Sommigen kozen er zelf voor de gezondheidsverklaring verkeerd in te vullen, uit angst om hun baan te verliezen.
Bovendien werd duidelijk dat de GGD controles op naleving van coronaregels tot nu toe steeds aankondigde. Na de berichtgeving lieten GGD Brabant-Zuidoost en de Veiligheidsregio weten onaangekondigde controles te gaan uitvoeren.

“Het is goed dat dit is teruggedraaid. Maar ik vraag me echt af waarom eerst überhaupt voor aangekondigde controles gekozen is. Dit bedrijf moest al eens eerder dicht nadat er veel mensen besmet bleken te zijn met het coronavirus. Ik vraag me dan af: waarom blijf je niet gewoon steekproefsgewijs testen? Zo zie je of de situatie verbetert”, zegt Martijn Rieter van Helder Helmond.

'Kwetsbare mensen'Ook Theo Manders van de VVD heeft het nieuws met verbazing vernomen. “Het regent coronaproblemen in de vleesverwerkende industrie. Ik snap wel dat controles soms worden aangekondigd, in de hoop dat het gedrag verandert. Maar hier zijn we al een fase verder. Van Rooi Meat is al eens gesloten. Dan zou ik zeggen: treed sneller en strenger op.”
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Thomas Tuerlings lijkt er sprake van een angstcultuur bij Van Rooi Meat. “Dat is natuurlijk een beetje speculeren, maar het kan toch niet zo zijn dat medewerkers met klachten verplicht worden tóch te werken.” Tuerlings pleit voor strengere controles, mede omdat mensen die er werken veelal arbeidsmigrant zijn. “Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen meer bescherming en waardering. Van Rooi heeft echt iets uit te leggen.”

Van Rooi Meat ontkentDirecteur Marc van Rooi ontkent tegenover de NOS dat het personeel opdracht heeft gekregen om te liegen. Ook stelt hij aan dat coronaregels in het bedrijf altijd even streng worden nageleefd en niet alleen als er een GGD-controle is aangekondigd.
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is maandag bij elkaar gekomen om de situatie bij Van Rooi Meat te bespreken. Later vanmiddag wordt duidelijk welke maatregelen genomen worden.

LEES OOK:
GGD gaat gezondheidschecks controleren bij Van Rooi Meat
'Werknemers van slachterij Van Rooi moesten doorwerken met coronaklachten'
Van Rooi Meat moet twee weken langer dicht blijven, alle medewerkers in quarantaine

Nieuwsgrazer

Nog meer Goed nieuws

Datum Onderwerp Reacties
03-08-2020 Melkveehouder Karin uit Enschede: ‘Glyfosaat verbieden? Niet als je goed gras wil kweken’ 0 reacties
03-08-2020 'Tienduizenden vissen Oostvaardersplassen dood door trage provincie' 0 reacties
03-08-2020 Slagers en groenteboeren zien omzet enorm stijgen door coronacrisis 0 reacties
30-07-2020 Meevaller voor Van Oord: bedrijf bouwt mee aan een nieuw groot windpark voor de Nederlandse kust 0 reacties
29-07-2020 Ecologisch beheer sloten in Zuidoost-Friesland gaat goed 0 reacties
29-07-2020 Bekende gehaktballetje van Ikea krijgt plantaardig broertje: de Huvudroll 0 reacties
29-07-2020 149 telers willen cannabis leveren voor wietproef 0 reacties
28-07-2020 NVWA en slachterijen bereiken akkoord, maar oneens over verdovingen 1 reactie
25-07-2020 Knorrende varkens ontdoen bos Peize van woekerende bramenstruiken 0 reacties
24-07-2020 Minder appels, maar normale perenoogst in Zeeland 0 reacties
23-07-2020 Magere oogst redt bloemensector 0 reacties
22-07-2020 Eiwitverlaging in veevoer moet ruimte geven voor woningbouw 0 reacties
22-07-2020 Dit boerenechtpaar is te druk met toeristen om te demonstreren 0 reacties
22-07-2020 Rijschool: bekeur bij langzaam rijden alleen voorste boer 11 reacties
21-07-2020 GGD ontdekt coronahaardjes in West-Brabant en trekt aan de bel: 'Mensen verslappen in coronagedrag’ 0 reacties
17-07-2020 Psychische nood onder boeren: 'Langdurige onzekerheid is voor niemand goed' 14 reacties
17-07-2020 Regen vertraagt de toevoer op uienmarkt 0 reacties