Fruit

Foto's van fruit

Fruit nieuws

Zeeuwse boeren denken aan stoppen met fruit- en uienteelt om zoetwatertekort

11-08-2020 - Het zoetwatertekort wordt in de provincie Zeeland een steeds groter probleem. Er valt te weinig regen, en daar hebben boeren last van. Sommigen denken erover om te stoppen met fruit- en uienteelt door een zoetwatertekort, meldt ZLTO.
Als het weinig of niet regent is het met name voor Zeeland moeilijk om aan zoet water te komen, zegt Gert van Kralingen, bestuurder bij Waterschap Scheldestromen.
"We zitten hier in een unieke Delta en hebben te maken met zoutwaterinvloeden. De twee enorme waterlichamen, de Ooster- en Westerschelde, snijden dwars door onze provincie en dat houdt in dat we op bijna overal te maken hebben met zout of brak water. Daarmee kun je het land niet beregenen. Dat kan pas onder een bepaalde zoutwaarde en dat water is in onze provincie maar beperkt beschikbaar."
Het Volkerak-Zoommeer is wel zoet. "Het is één van de grootste zoetwaterbekkens van Nederland en daar maken de boeren de afgelopen jaren dankbaar gebruik van", zegt Hendrik-Jan ten Cate van ZLTO tegen Omroep Zeeland. Er zijn wel plannen om het te verzilten.
Volgens Ten Cate zou er een netwerk van leidingen moeten worden aangelegd van het meer richting de verschillende Zeeuwse eilanden, zodat op meer plekken gebruik gemaakt kan worden van het zoete water.
Droge voeten
Ook wordt nagedacht over manieren om zoet water beter op te slaan. "Over het hele jaar gemeten hebben we geen tekort aan water. Het valt alleen op de verkeerde momenten", zegt Van Kralingen. "Dus proberen we onder bepaalde omstandigheden de kreekruggen (red. hoger gelegen zone in voormalige wadgebied) in het najaar en de winter te vullen, zodat die bel met zoet water groter wordt. En bij langdurige droogte halen we het water er weer uit."
Volgens Joris Baecke verdwijnen "hele vrachten" zoet water in de Westerschelde. "Het watersysteem is gebaseerd op droge voeten houden, maar in zomer zou water niet snel afgevoerd moeten worden. Dat water moet je opvangen of omleiden. Dat vergt forse investeringen, maar die doe je voor de lange termijn."
Ook andere boeren denken mee over manieren om het tekort aan zoet water op te lossen. Zo is er op Walcheren een waterhouderij ontwikkeld waarbij afstroom van duinwater beter wordt benut. En op Tholen zijn er boeren die zelf een gemaal hebben gemaakt om zoute en zoete polders van elkaar te scheiden.
Maar terwijl er manieren worden bedacht voor hoe om te gaan met het zoetwatertekort, is er nog geen echte oplossing. En de telers hebben het moeilijk. "Door het droge voorjaar kwam de teelt heel moeilijk op gang. Daardoor ervaar ik de droogte als nog ingrijpender dan in 2018, toen het ook heel erg was", zegt Joris Baecke. , zegt Joris Baecke, akkerbouwer in Zeeland en vicevoorzitter van ZLTO.
Goede bodem en mild klimaat
Hij weet dat Zeeuwse landbouwers graag uien en fruit willen blijven telen, gewassen die al lange tijd veel voorkomen in de provincie. "We hebben een goede bodem voor uien- en fruitteelt en we hebben een mild klimaat. Dat is belangrijk voor die gewassen. We hebben ook zeewind, waardoor we minder strenge nachtvorst hebben in het voorjaar. Ook zitten we qua logistiek gunstig: in de buurt van een aantal grote havens zodat we onze producten makkelijk kunnen exporteren. We hebben dus echt veel voordelen, maar we hebben er wel zoet water voor nodig."
Baecke denkt dat boeren dit najaar de balans opmaken en dan bekijken of het nog wel de moeite is om bepaalde gewassen te telen. "Degenen die geen beschikking hebben over zoet water, zullen misschien stoppen, of investeren in zoetwatermaatregelen. De situatie nog maar eens een jaartje aankijken, is denk ik niet meer realistisch."
De telers zullen zich mogelijk gaan focussen op bijvoorbeeld granen, die minder gevoelig zijn voor zout water. "Maar je kan met alleen granen geen rendabel bedrijf hebben. Je moet ook wat hoogwaardige teelten hebben."

Nieuwsgrazer

Nieuwe polyester Krone koeloplegger voor Herbert Sas Transport en Fruit

17-07-2020 - IJSSELMUIDEN - Recent leverde Wezenberg Trailers uit IJsselmuiden een polyester Krone koeloplegger af aan Herbert Sas Transport en Fruit. De oplegger is een zogenaamde Nordic uitvoering. Steunpoten, palletkist en assen zijn ver...Lees meer

Nieuwsgrazer

Lagere aardbeienoogst geraamd in Polen door slecht weer

14-07-2020 - In Polen is er een einde aan het aardbeienseizoen gekomen vanwege zware neerslag en hoge temperaturen waardoor het fruit op de velden wegrotte. Ondanks dat de oogst er aanvankelijk veelbelovend uitzag, zal zij lager uitvallen dan die van vorig seizoen. Het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek, CSO,…

Nieuwsgrazer

Nog meer Fruit nieuws

Datum Onderwerp Reacties
08-07-2020 "Vlotte afzet van Hollandse kersen ondanks aanbod uit Griekenland en Turkije op de markt" 0 reacties
30-06-2020 Willen supermarkten echt dat we gezond eten? Dan kunnen ze dat de komende twee jaar bewijzen 0 reacties
22-06-2020 Fruit ondervindt schade van extreme weer, maar wat er hangt is zoet 0 reacties
19-06-2020 Trekker valt om bij plukken van fruit in Zelhem, drie zwaargewonden 0 reacties
06-06-2020 Boeren willen arbeidsmigranten van buiten EU om tekorten op te vangen 0 reacties
19-05-2020 Meer fruit in koelschepen naar Rotterdam door COVID-19 0 reacties
13-05-2020 Foodtruckers zonder festivalseizoen beginnen drive-thru in Tilburg: ‘Coronaproof bestellen en afhalen’ 0 reacties
12-05-2020 Biologisch is heel gewoon geworden: iederéén koopt nu onbespoten fruit en groente 0 reacties
28-04-2020 Barpersoneel gaat fruit plukken en extra steunmaatregelen 'niet af' 0 reacties
24-04-2020 Barpersoneel gaat fruit plukken: 'We moeten ze het nu heel snel leren' 0 reacties
23-04-2020 Europese Commissie wil toch marktondersteunende maatregelen treffen voor landbouwproducten 0 reacties
21-04-2020 Nieuwe aardbeien-lijn in biologisch afbreekbare verpakkingen 0 reacties
10-04-2020 Duizenden kilo's groenten en fruit naar gezinnen die het moeilijk hebben 0 reacties
10-04-2020 Drive-in-brunch in Twente en de Achterhoek: een complete paasbrunch vanuit je auto 0 reacties
10-04-2020 Recordexport groenten en fruit uit Spanje in 2019 0 reacties
07-04-2020 ‘Een no go op pizza is fruit, maar ook vaker vlees’ 0 reacties
01-04-2020 "Interventiemaatregelen zijn nu niet aan de orde" 0 reacties