Euro

Euro nieuws

Onderkant melkprijs weer boven 32 euro

14-08-2020 - Na een klap door de coronacrisis hebben de melkprijzen in Nederland de stijgende lijn weer te pakken. Zet deze trend door? Op de voermarkt is positief nieuws te bespeuren in de vorm van dalende prijzen. De verwachting is bovendien dat de daling ook in de komende maanden doorzet. In dit Trendrapport over de maand augustus schetsen we de trends en ontwikkelingen.

Nieuwsgrazer

Winst Rabobank slinkt met 80 procent

14-08-2020 - Rabobank zag haar halfjaarwinst danig slinken. De bank heeft 1 miljard euro weggezet om problemen door corona op te vangen.

Nieuwsgrazer

Veevoerproducent waarschuwt voor tijdnood bij invoeren eiwitbeperking Schouten

13-08-2020 - Veevoerbedrijven komen in de knel als minister Schouten per 1 september nieuwe regels voor eiwitten in krachtvoer invoert. Dat zegt ForFarmers, een van de grotere veevoerbedrijven in Nederland. Over de precieze eisen aan het voer bestaat onzekerheid, onder andere omdat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog alternatieve ideeën vanuit de sector doorrekent. Daardoor dreigen de producenten in tijdnood te raken.
Voor veevoerbedrijven betekenen nieuwe regels systemen aanpassen, rantsoenen berekenen en afstemmen met boeren. Maar dat kan allemaal niet zolang de precieze eisen nog niet gepubliceerd zijn, zegt Pieter Wolleswinkel, directeur Nederland van ForFarmers. Hij zegt vier tot zes weken nodig te hebben om de aanpassingen te doen.
Naast de doorrekening van het PBL wordt er nog gekeken naar de kwaliteit van het gras van dit voorjaar. Ook heeft het ministerie van Landbouw recent dierenartsen gesproken. "Dat kan allemaal tot aanpassingen leiden", zegt Wolleswinkel.
Stikstof
In eiwit zit stikstof, die koeien gedeeltelijk weer uitscheiden in urine. Volgens het ministerie van Landbouw kan het aandeel eiwit in krachtvoer omlaag. Het kabinet wil onder meer met deze tijdelijke eiwitverlaging in krachtvoer dit jaar nog 'stikstofruimte' maken voor woningbouw.
Volgens het ministerie is het ontwerp voor de tijdelijke veevoermaatregel op 6 mei 2020 gepubliceerd. Daarbij heeft minister Schouten duidelijk gemaakt "dat de sector er goed aan doet zich hierop voor te bereiden, onder andere in het voerregime, voeraankopen en voorraadbeheer", aldus een woordvoerder. Daarmee is wat het ministerie betreft een voorbereidingstijd van bijna 4 maanden geboden.
Het verzoek om alternatieve plannen door te laten rekenen kwam begin juli vanuit de Tweede Kamer. Volgens de woordvoerder is toen door de minister gewaarschuwd dat dit tot onzekerheid kan leiden.
De laatste informatie uit overleg met dierenartsen wordt nog op het departement beoordeeld. Eind augustus wordt de Tweede Kamer daarover geïnformeerd. Ook de doorrekening van het PBL verschijnt eind deze maand.
De eiwitmaatregel heeft onder boeren weinig draagvlak. Zij vrezen dat hun dieren onder de eiwitbeperking zullen lijden. Wolleswinkel zegt de scepsis van de boeren te delen. Hij hoopt dat er een alternatieve regeling op tafel komt.
Minder omzet, meer winst
ForFarmers presenteerde vanochtend halfjaarcijfers. "2020 geeft meer dan een uitdagend beeld", zegt ceo Yoram Knoop. "De maatschappelijke en politieke druk op de sector is enorm gegroeid."
Aan de andere kant wordt de sector volgens Knoop ook geraakt door de coronacrisis. Vooral minder vraag naar vlees vanuit de horeca speelt een belangrijke rol. Supermarkten compenseren dat niet volledig. "De totale vraag naar vlees, melk en eieren is gedaald", zegt Knoop.
De omzet daalde de eerste zes maanden van dit jaar met 8 procent tot 1,2 miljard euro. Doordat het veevoerbedrijf ook bezuinigt, werd er wel meer winst gemaakt. Onderaan de streep staat een nettowinst van 19,3 miljoen. Een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Nieuwsgrazer

Nog meer Euro nieuws

Datum Onderwerp Reacties
13-08-2020 Rabobank boekt fors lagere winst door corona, zet miljard extra in stroppenpot 0 reacties
13-08-2020 Rabobank stopt 1 miljard in stroppenpot en ziet winst slinken 18 reacties
06-08-2020 Kompaan 'Vegan Streaker' niet vervolgd voor inbraak in konijnenstal in Vragender 0 reacties
03-08-2020 Prijs landbouwgrond stijgt opnieuw 0 reacties
03-08-2020 'Tienduizenden vissen Oostvaardersplassen dood door trage provincie' 0 reacties
29-07-2020 Zimbabwe wil witte boeren compenseren voor verlies van land 0 reacties
27-07-2020 Waterschappen: 1,7 miljard tegen droogte 0 reacties
23-07-2020 Boerderij Drempt vol gif na vondst chrystal meth-lab, mogelijk miljoenen opruimkosten: ‘Dit kan gierend uit de klauwen lopen’ 0 reacties
22-07-2020 Eiwitverlaging in veevoer moet ruimte geven voor woningbouw 0 reacties
21-07-2020 Bayer verliest Roundup-zaak, maar betaalt fors minder schadevergoeding 0 reacties
21-07-2020 Zeewierboerderij op komst in de Noordzee 0 reacties
17-07-2020 Zeven euro voor een kilo kersen: 'De oogst viel tegen' 0 reacties
15-07-2020 Agrarisch verkeer buiten de kom?Ton voor onderzoek naar gedroomde rondweg bij Heeswijk-Dinther 0 reacties
14-07-2020 Langjarig landbouwprogramma in de Veenkoloniën verlengd 0 reacties
14-07-2020 Miljoenen uit Brussel voor toekomstbestendig drinkwater 0 reacties
10-07-2020 Subsidiepot voor elektrische auto's na 8 dagen leeg: 'Op deze manier wordt schoner rijden eerder ontmoedigd dan gestimuleerd' 0 reacties
09-07-2020 Subsidiepot voor nieuwe elektrische auto is na week al leeg 0 reacties