Elektriciteitsnet

Elektriciteitsnet nieuws

Bedrijven in de duurzame energiesector willen uitzondering op de stikstofregels

12-03-2025 - Driekwart van de bedrijven die zich bezighouden met duurzame energieprojecten heeft last van de strenge stikstofregels in Nederland. Het gaat dan onder meer om projecten die het elektriciteitsnet moeten versterken.
Maar liefst 90 procent van de verduurzamingsprojecten loopt vertraging op. Een derde hiervan wordt zelfs helemaal stilgelegd. Een en ander blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) onder de 1600 bedrijven die lid zijn.
NVDE-voorzitter Olof van der Gaag pleit daarom voor een uitzondering voor duurzame energieprojecten. "Het gaat over projecten die een heel klein beetje stikstofuitstoot veroorzaken tijdens het bouwen. Maar, dat verdienen die projecten wel honderd keer terug als ze eenmaal gerealiseerd zijn."
Vanochtend stikstofoverleg Catshuis
Met onder meer werkgevers- en milieuorganisaties praat de NVDE vanochtend met de verantwoordelijke ministers in het Catshuis in Den Haag over de stikstofproblematiek. Het kabinet geeft 'de polder' een laatste kans om invloed uit te oefenen op de besluitvorming over aanpassing van de stikstofregels.
De regels dreigen niet alleen tal van energieprojecten lam te leggen of te vertragen, maar ook de woningbouw. De aanleg van infrastructuur zoals hoogspanningsmasten, elektriciteitskabels en waterstofleidingen duurt nu vele jaren langer dan nodig is. Los van het behalen van de klimaatdoelen ziet de industrie ook steeds vaker commerciële problemen.
De energie-intensieve industrie heeft te maken met hoogoplopende kosten voor de uitstoot van CO2 vanwege Europese en Nederlandse regelgeving. Tegelijkertijd is verduurzaming op korte termijn vaak onmogelijk vanwege onder meer de stikstofregels. Tienduizend bedrijven wachten op een zware elektriciteitsaansluiting.
Tennet hoopt op uitzondering
Een van de plaatsen waar op dit moment wordt gewerkt aan verbetering van het elektriciteitsnet is Geertruidenberg. Daar wordt het hoogspanningsnet van netbeheerder Tennet uitgebreid. Het hoogspanningsstation grenst aan het Nationaal Park De Biesbosch. Daarom dreigt ook hier de stikstofproblematiek voor vertraging te zorgen.
"Stikstof betekent voor ons dat we veel langer bezig zijn", vertelt Eefje van Gorp van Tennet. "En die tijd hebben we eigenlijk niet. Er wachten in Nederland zoveel mensen en bedrijven op een aansluiting. Hoe eerder wij kunnen beginnen, hoe eerder wij klanten kunnen aansluiten."
'Trump is de nieuwe Poetin'
Een actueel geopolitiek argument om de energietransitie niet langer op te houden is de roep in Europa om zo snel mogelijk onafhankelijk te worden in de energievoorziening. Waar Nederland de afgelopen jaren afscheid nam van aardgas uit Russische pijpleidingen, zijn we nu voor een groot deel afhankelijk van Amerikaans vloeibaar gas (lng). Maar liefst 70 procent van de lng die Nederland importeert is afkomstig uit de Verenigde Staten.
Dat is op dit moment geen comfortabele positie gelet op het beleid van de Amerikaanse regering, aldus Van der Gaag van de NDVE. "In onze gaslevering is Trump eigenlijk de nieuwe Poetin en ook Trump is niet erg voorspelbaar. Dus ik denk dat we liever onze eigen energie willen maken dan dat we bij Trump, Poetin of de emir van Qatar moeten slijmen over energie-import."

Nieuwsgrazer

Tennet investeert fors meer in stroomnet: voor het eerst meer dan 10 miljard

06-03-2025 - De landelijke netbeheerder Tennet heeft vorig jaar meer dan 10 miljard euro uitgegeven aan investeringen voor het elektriciteitsnet. Dat is een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Nieuwsgrazer

Flevoland bereidt zich met laadpalen op bedrijventerreinen voor op emissievrije zones

11-02-2025 - Flevoland wil het voor bedrijven makkelijker maken om over te stappen op elektrisch vervoer. Daarom worden bedrijventerreinen in de provincie de komende jaren voorzien van laadinfrastructuur voor bestel- en vrachtwagens.

De provincie werkt in dit project samen met de provincies Noord-Holland en Utrecht. Gezamenlijk gaan ze zo'n 10 bedrijventerreinen per jaar voorzien van laadfuncties.

Dit plan komt voort uit de landelijke invoering van steeds meer emissievrije zones. In 2025 zijn dit al 30 steden, waaronder Amsterdam en Zwolle. In 2028 is Almere van plan om ook een emissievrije zone in te stellen in het stadscentrum. Voor bedrijven wordt het daardoor steeds lastiger om steden te bevoorraden zonder elektrische voertuigen.

Groeiende vraag
Daarnaast zorgt de overstap op elektrisch vervoer voor een groeiende vraag naar laadpalen. Het elektriciteitsnet raakt hierdoor steeds voller, waardoor het lastig is om nieuwe aansluitingen aan te vragen of bestaande aansluitingen te verzwaren.

Om deze problemen aan te pakken, ondersteunen de drie provincies ondernemers op bedrijventerreinen met een gezamenlijke aanpak voor laadinfrastructuur.

Bedrijventerreinen die willen meedoen aan dit project, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er behoefte zijn aan laadinfrastructuur of er moet een noodzaak zijn om het wagenpark snel te elektrificeren.

Nieuwsgrazer

Nog meer Elektriciteitsnet nieuws

Datum Onderwerp Reacties
11-02-2025 Kabinet wil bezwaren tegen elektriciteitsnetuitbreiding beperken 0 reacties
09-02-2025 Kabinet versnelt uitbreiding elektriciteitsnet 0 reacties
03-02-2025 Onderzoek toont effect van warmtepompen op elektriciteitsnet 0 reacties
25-01-2025 Ruim € 18 miljoen extra subsidie voor walstroom in havens 0 reacties
17-01-2025 Alternatieve transportrechten helpen bij vol elektriciteitsnet 0 reacties
16-01-2025 Koperdiefstal rukt op, zonnepanelen in trek 0 reacties
02-01-2025 Met razendsnelle groei batterijen neemt ook risico op cyberaanval toe 0 reacties
19-12-2024 Bedrijven in Noord-Holland komende tien jaar op wachtlijst voor elektriciteit 0 reacties
17-12-2024 Handreiking helpt provincies bij energiehubs 0 reacties
05-12-2024 Elektriciteitsnet Zuid-Holland verder vol voor grootverbruikers 0 reacties
05-12-2024 Stroomnet ook in Zuid-Holland vol, grootverbruikers op wachtlijst 0 reacties
05-12-2024 Provincie Zuid-Holland: het is code rood op elektriciteitsnet 0 reacties
13-11-2024 Versterking elektriciteitsnet gaat veel tijd kosten, niks doen is geen optie 0 reacties
05-11-2024 Als laatste provincie raakt ook in Zuid-Holland het stroomnet vol 0 reacties
31-10-2024 Omgaan met netcongestie: gemeenten en provincies sturen op gebruik van elektriciteitsopslag 0 reacties
25-10-2024 Geen aansluiting op net voor mestvergisters Daarle: ‘Waarom krijgt dit soort projecten geen voorrang?’ 0 reacties
08-10-2024 Waterzuivering en gemalen draaien niet altijd op volle kracht: 'Stroom schaars goed' 0 reacties