Dieren

Dieren nieuws

Boerenbedrijf uit Wierden waar vee in eigen mest zwom moet verbeteren, anders gaat zaak op slot

12-12-2019 - WIERDEN/ALMELO - Een boerenbedrijf uit Wierden heeft een voorwaardelijke stillegging opgelegd gekregen vanwege erbarmelijk slechte leefomstandigheden waarin varkens en kalveren leefden. Zo oordeelde de politierechter in Almelo deze donderdag. Bij het bedrijf werden in 2017 grote misstanden ontdekt, zoals dieren die in hun eigen mest in te kleine containers zaten. Ook werden dode dieren gevonden. Als er de komende drie jaar weer misstanden worden ontdekt gaat het bedrijf alsnog op slot.

Nieuwsgrazer

Natuurorganisaties tegen kabinet: grijp kans om te investeren in natuur

11-12-2019 - Negen natuurorganisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming spreken vanavond in het Catshuis met premier Rutte en minister Schouten over de stikstofcrisis. Ze vinden dat de Nederlandse natuur is verwaarloosd en presenteren vanavond een gezamenlijk plan van aanpak.
Ze vinden dat Den Haag een langetermijnvisie moeten ontwikkelen, in plaats van het "paniekvoetbal" dat nu wordt gespeeld. Daarbij moet de landbouw worden omgevormd. Er moet geld komen om boeren uit te kopen en de veestapel in te krimpen. De overgebleven boeren moeten overgaan op een systeem waarbij natuurbehoud onderdeel is van de bedrijfsvoering.
"Het gaat ontzettend slecht met de natuur in Nederland", zegt directeur Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is te veel stikstof, waardoor soorten planten en dieren verdwijnen. Maar zonder natuur geen leven, geen voedsel, geen schone lucht, geen leefbaar klimaat en geen fijne leefomgeving. Het is tijd om te investeren in natuur. En dat kan samen met de boeren."
Investeren in tijd en geld
De natuurorganisaties zijn het niet eens met de aanpak die het kabinet lijkt te kiezen. "De overheid wil kijken of er gebieden gehergroepeerd kunnen worden. Daarbij verdwijnen ook gebieden. Maar we moeten geen afscheid nemen van de natuur, we moeten er juist in investeren", zegt Schuijt.
Er moet een netwerk komen dat de natuurgebieden met elkaar verbindt, vinden de natuurorganisaties. Dat plan ligt er al, uit de jaren 90. "De Natura 2000-gebieden zijn nu vaak kleine postzegels, die kwetsbaar zijn. Hoe groter het gebied, hoe meer planten en dieren bestand zijn tegen druk van buitenaf", stelt Schuijt.
"Dat kan alleen als we ook de stikstof reduceren. Daarvoor is het nodig om de landbouw te hervormen", vinden de natuurorganisaties. De landbouw is nu de belangrijkste veroorzaker van stikstofuitstoot.
Volgens WNF-directeur Schuijt kan de landbouw deel van de oplossing zijn. "We polariseren nu heel erg: landbouw is een probleem of natuur is een probleem", zegt ze. "Maar je moet naar een langetermijnaanpak om de natuur robuuster en sterker te maken en we moeten de boeren mee krijgen om de omslag te maken naar een kringlooplandbouw. Daarvoor is tijd en geld nodig."
Green Deal van Timmermans
De negen natuurorganisaties, naast Greenpeace, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming ook Milieudefensie, LandschappenNL, Natuur en Milieu Federaties, Milieudefensie en SoortenNL, zien de huidige situatie ook als een kans.
"Laten we eindelijk die omslag waar we al zo lang om vragen, maken", zegt Schuijt. "Met de stikstofproblemen, de Green Deal van Eurocommissaris Timmermans en de klimaattop in Madrid is de tijd er rijp voor."

Nieuwsgrazer

Misstanden bij konijnenfokkers: dode en zieke dieren tussen levende konijnen

10-12-2019 - Konijnen op elkaar gepropt in kleine kooien die vergelijkbaar zijn met verboden legbatterijen voor hennen: dat troffen Animal Rights en Konijn in Nood aan bij hun onderzoek naar commerciële konijnenhouderijen. De misstanden vonden onder andere plaats in Halle, Leur en Wehl.

Nieuwsgrazer

Nog meer Dieren nieuws

Datum Onderwerp Reacties
06-12-2019 Brabantse boeren krijgen meer tijd om aan stalregels te voldoen 0 reacties
05-12-2019 Veertien verwaarloosde paarden bevrijd uit vervallen schuur 0 reacties
04-12-2019 Meer geiten en schapen en minder koeien in Noord-Nederland 0 reacties
02-12-2019 Actie tegen wasberen schieten in Gelderland 0 reacties
29-11-2019 Geitenhouderij in de lift, daling bij varkens en runderen 0 reacties
28-11-2019 VR-headsets voor Russische koeien met stress 0 reacties
27-11-2019 Partij voor de Dieren: Vissen is illegaal in wateren van Waterschap Rivierenland 0 reacties
26-11-2019 Wilde zwijnen die doordrongen tot de Achterhoek doodgeschoten 0 reacties
24-11-2019 Toekomst van de veehouderij: ‘Niet minder boeren, maar minder dieren’ 0 reacties
22-11-2019 Afschot edelherten Oostvaardersplassen stilgelegd 0 reacties
15-11-2019 Sebastiaan Wolswinkel in beroep tegen royement Partij voor de Dieren 0 reacties
14-11-2019 Kabinet krijgt van oppositie felle kritiek op stikstofplannen 0 reacties
13-11-2019 Boeren maken op Catshuis vooral duidelijk dat ze willen blijven boeren 5 reacties
12-11-2019 Schapenhouders nemen mondjesmaat maatregelen tegen de wolf: 'Hij is er, daar moet je mee dealen' 0 reacties
12-11-2019 Artificiële intelligentie houdt dieren in de gaten 0 reacties
12-11-2019 Eigenaar foie gras-boerderij: 183 eenden van schrik gestorven na inval activisten 0 reacties
08-11-2019 'Latente ruimte in vergunningen voor Wet op natuurbescherming zal niet snel worden opgevuld' 0 reacties