Den Haag
Foto's van den haag
Den Haag nieuws
Vanuatu wil dat Internationaal Gerechtshof uitstoot veroordeelt
02-12-2024 - Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag moet bevestigen dat 'het gedrag dat het klimaat verwoest' onrechtmatig is. Dat vindt Vanuatu, een eilandstaat in de Stille Oceaan, het land dat maandag als eerste mag spreken in de grote klimaatzaak voor het hof. De komende twee weken komen nog bijna honderd andere landen en veel organisaties aan het woord.
Brabantse oud-nertsenhouders boos over schrappen stikstofruimte, maar provincie heeft geen boodschap aan Haagse beloftes
01-12-2024 - DEN BOSCH - Voormalige nertsenhouders in Brabant zijn fel gekant tegen het plan van de provincie om ongebruikte stikstofruimte in vergunningen in te trekken. De maatregel botst frontaal met beloftes die eerder door Den Haag zijn gedaan, stellen zij.
Janique woont naast lelieveld, grote zorgen om hoeveelheid landbouwgif
30-11-2024 -
De zorgen zijn groot bij de mensen die in de wijk Stokhoek in Sint-Michielsgestel wonen, pal naast een veld waar leliebollen worden geteeld. Daarvoor wordt veel landbouwgif gebruikt. Minister Wiersma van Landbouw beloofde deze week dat ze laat onderzoeken of er ‘spuitvrije zones’ nodig zijn. Maar de bewoners hebben daar op voorhand weinig vertrouwen in.
Een van die bewoners is Janique Huijbregts. Ze is zondag te gast in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant. Ze woont zelf op een afstand van honderd meter van het lelieveld. Deze zomer zat ze met 28 graden binnen omdat de GGD adviseert om ramen en deuren gesloten te houden als er gespoten wordt. En gespoten wordt er veel. Voor de teelt van leliebollen zijn veel meer bestrijdingsmiddelen nodig dan voor bijvoorbeeld maïs of aardappelen: ongeveer 140 kilo per hectare. Voormalig maisland gebruikt voor lelieteelt De laatste jaren groeit het aantal hectares lelieteelt in Brabant gestaag, naar schatting nu zo’n 1000 hectare. De teelt is door het vele spuiten intensief, maar er wordt met de bollen ook goed geld verdiend. Aangejaagd door krimp in de veehouderij wordt veel maisland daarom nu gebruikt voor de lelieteelt. In heel Nederland bestaan zorgen over de kilo’s gif die voor de teelt nodig zijn. Hard wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar er bestaan vermoedens dat dat gif bij mensen kan leiden tot ziektes als Parkinson, Alzheimer en ALS. Janique vertelt bij KRAAK. dat in een huis bij haar in de buurt resten zijn gevonden van elf verschillende bestrijdingsmiddelen. Toezicht door deskundige Met een groep van veertig mensen probeerden ze deze zomer de lelieteler te stoppen. Maar de rechter kon niets uitrichten omdat deze zich aan de wettelijke voorschriften hield. Wel werd afgesproken dat een deskundige namens de bewoners toezicht houdt op welke middelen gespoten worden. Op meer plaatsen in het land leidt de lelieteelt tot gesteggel. De provincie Brabant geeft al langer geen toestemming voor de teelt op grond die zij verpachten. Begin deze maand werd een SP-motie aangenomen om te onderzoeken of een totaalverbod tot de mogelijkheden behoort. Die onrust is ook tot Den Haag doorgedrongen. Linkse partijen als PvdA-GroenLinks willen de lelieteelt het liefst helemaal verbieden. Minister Wiersma houdt het dus voorlopig op een onderzoek naar spuitvrije zones. Voor de bewoners in Sint-Michielsgestel is er één voordeel: na deze teelt zijn ze voorlopig van de lelies verlost, want de grond moet zich na een oogst zeven jaar herstellen. “Maar de telers gaan natuurlijk gewoon weer op zoek naar nieuwe plekken,” zegt Janique Huijbregts. Verder in KRAAK.:Voorzitter van de Raad van Bestuur Jos Kusters van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) over de verharding in politiek Den Haag. Hij ziet hoe dat ook zijn weerslag heeft in de klaslokalen. Hij schreef een open brief aan premier Dick Schoof waarin hij hem vraagt zijn verantwoordelijkheid te nemen. En: Koen Frijns en Ruben den Brok vormen het Eindhovense theaterduo Frino. Afgelopen zomer stonden ze op theaterfestival de Parade met hun absurdistische voorstelling 'Opteffen'. Ze wonnen met hun Brabohop eind oktober de stimuleringsprijs van de gemeente Eindhoven.KRAAK. wordt elke zondag live uitgezonden om 12 uur en daarna herhaald. Het programma is ook terug te kijken via Brabant+.