Deckers

Foto's van deckers

Deckers nieuws

Toch Nederlandse bloemenpracht met Pasen op Sint-Pietersplein

02-04-2022 - Bloemsierkunstenaar Piet van der Burg zorgt dit jaar tijdens Pasen voor de bloemenzee op het Sint-Pietersplein in Rome. Vandaag werd bekend dat hij het plein, waar de pauselijke zegen wordt uitgesproken, met Nederlandse bloemen mag aankleden.
De bloemsierkunstenaar uit Rodenrijs is eigenlijk met pensioen en legt zich voornamelijk nog toe op driedimensionale kunstobjecten. In het verleden won hij internationale prijzen voor zijn bloemsierkunst. Van der Burg, zelf praktiserend katholiek, werd gevraagd voor deze opdracht omdat hij al eerder voor de paus heeft gewerkt. Zo deed hij een project voor het Vaticaan tijdens de Wereldtentoonstelling in China.
Zes weken terug begon Van der Burg met het voorbereiden van de bloemstukken. Het plan is om er actuele thema's in te verwerken, zoals de oorlog in Oekraïne en de mensen die daarvoor vluchten. Daarvoor gebruikt hij de anthurium (flamingoplant), rozen en delphinum (ridderspoor) in twee grote bloemstukken die naast de troon van de paus komen te staan.
"De anthurium is hartvormig en staat voor hartelijkheid. De roos staat voor liefde", zegt Van der Burg. "Die twee begrippen zijn heel belangrijk in de situatie in de wereld op dit moment."
Gebrek aan sponsors
Begin dit jaar leek het er nog op dat er geen Nederlandse bloemen naar het Vaticaan zouden gaan met Pasen. Sponsors waren afgehaakt, maar inmiddels zijn er nieuwe gevonden en enkelen die eerder afhaakten, doen toch weer mee. Verder zijn vrijwilligers en de vaste transporteur er weer bij betrokken, en dus kon Van der Burg van start. 14 april, op Witte Donderdag, vliegt hij naar Rome. Het zwaartepunt van de klus volgt op paaszaterdag. Hij en zijn team beginnen dan vroeg in de ochtend met de opbouw.
De vorige hoofdarrangeur van het bloemenspektakel, Paul Deckers, haakte in januari af vanwege gebrek aan sponsors. Hij is blij dat er alsnog een vervanger is gevonden. "Dit jaar is de uitdaging aan een ander. En nu heb ik met Pasen de tijd om met mijn dochters in de tuin eitjes te gaan zoeken, dat had ik anders niet kunnen doen."

Nieuwsgrazer

Paul Deckers stopt met leveren bloemen voor pauselijke zegening

27-01-2022 - Bloemist Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt stopt met de aankleding van het Sint-Pietersplein in Rome. De pauselijke zegening met Pasen moet het voortaan dus zonder Nederlandse bloemen stellen. Volgens Deckers is het niet meer haalbaar. Na twee jaar corona zouden de sponsors het niet meer aandurven en heeft hij geen nieuwe kunnen vinden. Het zou niet meer in hun marketingbeleid passen.

Nieuwsgrazer

‘Een truck met een aanhanger uit een ander land, mag dat?’

08-01-2022 - €Onlangs zag ik een vrachtwagencombinatie, waarbij het kenteken van de oplegger uit een ander land kwam dan het kenteken van de trekkende truck. Mag dat wel?’, vraagt lezer Hugo Deckers.

Nieuwsgrazer

Nog meer Deckers nieuws

Datum Onderwerp Reacties
11-03-2020 Geen Limburgse bloemen voor de paus vanwege coronavirus 0 reacties
19-06-2019 Paus krijgt ook zonder Bloemenbureau en FloraHolland bloemen uit Nederland 0 reacties
17-04-2019 Bloemen gezegend op transport naar Rome 0 reacties
22-08-2018 'Stressbestendige teelt met goed groenbemestersmengsel' 0 reacties
28-09-2017 Jaarlijks zeventien droge stof met monocultuur rode klaver 14 reacties