Contact

Contact nieuws

Slachterijen in zee met dierenwelzijnsspecialist

08-08-2022 - Alle roodvleesslachterijen moeten een contract sluiten met een onafhankelijk dierenwelzijnsspecialist. Die borgt het dierenwelzijn op het bedrijf. Ook worden alle medewerkers die in contact komen met levende dieren jaarlijks bijgeschoold, meldt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Nieuwsgrazer

Lto stuurde vanavond een nieuwsupdate aan leden en donateurs

29-07-2022 - Beste leden,
Donderdagochtend 28 juli werd Sjaak door minister-president Rutte gebeld met de boodschap dat het zo niet langer kan en dat het kabinet aan tafel wil zonder enige voorwaarde vooraf. Sjaak gaf aan dat hij dat voorstel eerst intern wilde bespreken. Na dat indringende telefoontje heeft Sjaak met enkele portefeuillehouders, vakgroepvoorzitters en het bestuur gesproken. Wij zijn toen tot de conclusie gekomen dat wij dit voorstel niet kunnen weigeren, maar wel voorwaarden aan het gesprek kunnen stellen. Zeker omdat wij weten dat het vertrouwen van onze achterban in dit kabinet uitermate laag is en hun toekomst op het spel staat.
Het gesprek betreft enkel een verkennend gesprek. Met andere woorden, is het kabinet bereid om naar echte oplossingen te zoeken die perspectief bieden voor onze boeren. Komt dat perspectief er niet dan gaat LTO NIET verder in de gesprekken. Het gesprek wordt gehouden in aanwezigheid van 3 ministers: Rutte, Van der Wal en Staghouwer. Of de heer Remkes de juiste man is nemen wij mee in het oriënterende gesprek. Het kabinet heeft ook contacten gelegd met andere boerenbelangenbehartigers en vanzelfsprekend doen wij dat ook. Wij hebben afgesproken om zo breed mogelijk de collega-belangenbehartigers aan te laten haken en af te stemmen. Wij zijn er ons van bewust dat wij voor dezelfde uitdagingen staan.
Wij zullen een rechte rug houden, maar wel naar oplossingen zoeken in het belang van een gezonde agrarische sector in Nederland. Sjaak van der Tak heeft vandaag ook een vlog opgenomen waarin hij ons standpunt toelicht.
Ook organiseren wij als LTO’s dinsdagavond om 20:00 een webinar. Tijdens dit webinar zullen Sjaak van der Tak, Léon Faassen en ik uitgebreid ingaan op al jullie vragen over deze ontwikkelingen. Wim Bens is helaas verhinderd. Daarbij zijn we ook vooral heel erg benieuwd naar jullie input.
Aanmelden kan via deze link. Heel graag tot dan.
Met vriendelijke groeten,
Dirk Bruins
=Daaronder nog een link naar het Leden Contact Centrum, dat voor wie direct contact wilde

arie.j

Stokbroodautomaat vervangt verdwenen bakker in krimpende Franse dorpen

29-07-2022 - Overal op het Franse platteland kom je ze tegen. Rijd door kleine dorpjes of gehuchtjes en je ziet ze op de straathoeken staan: stokbroodmachines. Het zijn een soort cabines waar je geld in gooit en dan rolt er een verse baguette uit. Er zijn geen officiële cijfers maar volgens schattingen staan er verspreid over Frankrijk inmiddels zo'n 12.000 dergelijke automaten. En hun aantal blijft groeien.

"Ik ben zelf vijf jaar geleden begonnen met de eerste en heb er inmiddels zeven", zegt de Normandische bakker Nicolas Lepenant. "Dankzij die zeven machines verkoop ik nu zo'n 750 stokbroden per dag extra. Mijn omzet is erdoor omhooggeschoten. Ik heb een extra bakker kunnen aannemen en ook twee jongens die de broden zeven dagen in de week naar de machines brengen."

Lepenant heeft zelf een bakkerij in Pont Audemer, niet ver van Rouen. Daaromheen liggen veel kleine dorpjes tussen de maisvelden. En zoals overal op het Franse platteland sluiten cafés, apotheken en bakkers hier de deuren. Er zijn zó weinig bewoners over dat een winkel niet meer rendabel is.

"Ik heb gehoord dat er nu zo'n zeven bakkers per maand hun zaak sluiten. Dat is toch heel triest voor een land als Frankrijk", zegt Lepenant. "In een zo'n gemeente hier in de buurt, Corneville-sur-Risle, zat een bakker maar die ging een paar jaar geleden ook dicht."
Stokbroodafhaalpunt

Dus stelde Lepenant aan de burgemeester voor om er een stokbroodafhaalpunt neer te zetten. "Hij vond het eerst nogal vreemd, dat er geen echte bakker meer zou zijn. De Fransen zijn daar nogal aan gehecht, hè? Maar ik liet hem zien hoe goed het liep in andere dorpen, en toen kreeg ik groen licht."

Het kostte Lepenant alles bij elkaar 55.000 euro om het apparaat in het dorp neer te zetten. Nu verkoopt hij hier 160 stokbroden per dag. De klanten kunnen hun auto ernaast (gratis) parkeren. "De baguettes zijn echt erg lekker, ze zijn krokant", zegt een mevrouw die net 1,10 euro in de machine heeft gegooid. "Wat mij betreft zijn ze net zo lekker als die van de bakker."

Een man komt in de rij staan. "Het grote voordeel: je kunt hier altijd terecht. Ook als de winkels dicht zijn, zelf 's avonds. Dat is praktisch." Een volgende bewoner van het dorp sluit aan in de rij. "Het stokbrood hier kost 10 cent meer dan bij de bakker. Maar die bakkerswinkel ligt kilometers rijden hiervandaan. Dus die 10 cent weegt makkelijk op tegen de benzinekosten."

Nicolas Lepenant loopt naar de achterkant van de machine met een stapel stokbroden uit zijn eigen bakkerij. "Ze zijn half afgebakken." Hij legt ze een voor een op een stellage in de cabine. "Vanuit hier rollen ze de oven in, achterin het apparaat. Daar worden ze in zeven minuten afgebakken. Dus de klant heeft altijd vers brood."

De markt is flink aan het groeien, zeggen alle betrokkenen. Een van de grotere producenten van de stokbroodmachines is MaBaguette in West-Frankrijk. Die leverde bij de start in 2013 zo'n zeventig machines per jaar. Inmiddels zijn dat er drie à vier keer zoveel. Het zijn apparaten waar de stokbroden kant-en-klaar afgebakken ingaan. Fabrikant ICI Baguettes levert afhaalpunten met ingebouwde oven, die zit op zo'n 200 verkochte apparaten per jaar.

De stokbrood-afhaalpunten zijn een vertrouwd gezicht geworden in de dorpen. Ze duiken overal op en het is een noodgedwongen oplossing voor het platteland met z'n winkelsluitingen. Sommige Fransen zijn wel bang dat een oude traditie verdwijnt: bij de bakker maak je ook altijd een praatje met de verkoper of met de andere klanten. Maar bij de baguette-automaat is er weinig sociaal contact. Je haalt je stokbrood eruit en je vertrekt weer.

"Nou, weet je: we zetten deze machines juist neer op plaatsen waar geen bakker meer is", zegt Nicolas Lepenant. "In plaats van dat mensen kilometers moeten rijden, kunnen ze nu gewoon in hun eigen buurt terecht." En zelfs bij de 'baguetterobot', zoals één klant het noemt, blijven de mensen regelmatig staan voor een praatje met andere klanten. "Iedereen tevreden toch?", zegt Lepenant.

Nieuwsgrazer

Nog meer Contact nieuws

Datum Onderwerp Reacties
16-07-2022 Duitsland een jaar na de watersnood: moeizame wederopbouw en nog veel vragen 0 reacties
14-07-2022 Krijg nu een lening zonder notariskosten te betalen 0 reacties
05-07-2022 Zachte manier van boerenprotest in West-Friesland: "Eerlijk en emotioneel verhaal" - WEEFF 0 reacties
29-06-2022 Tuinbouwmissie vanuit Nederland in de Verenigde Arabische Emiraten 1 reactie
28-06-2022 Wolvenwelpjes gespot op de Veluwe: ‘Geniet, maar laat ze met rust’ 0 reacties
20-06-2022 O&K L 15 - Transmissiedruk storing na op contact laten staan 0 reacties
09-06-2022 Alpega Group verwerft Road Heroes Truck Driver Platform 0 reacties
08-06-2022 Fendt 308 LSA - Dashboard tellers doen het niet 1 reactie
05-06-2022 International 845 - Verlichting blijft deels aan als contact uit is 3 reacties
24-05-2022 Britten praten met Oekraïne over graanuitvoer 0 reacties
10-05-2022 Mc-Cormick D 320 - Hallo, Wie weet waar ik een nieuw contactslot kan kopen voor mijn McCormick International Farmall D320 3 reacties
20-04-2022 Tweede Kamer stuurt stikstofaanpak terecht bij 0 reacties
13-04-2022 Vogelgriep hardnekkig: opnieuw pluimveebedrijf Lunteren getroffen 0 reacties
08-04-2022 De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research: de poort naar onderzoek voor maatschappelijke organisaties 0 reacties
06-04-2022 Kwaliteit en persoonlijk contact voor boomkwekerij E. de Jong maatgevend 0 reacties
31-03-2022 Janine uit Boer zoekt Vrouw doet boekje open over liefdesleven 0 reacties
25-03-2022 Boeren uit De Wolden en Westerveld willen beter contact met gemeente 0 reacties