Carbid

Carbid nieuws

Na heftig ongeval hoeft carbid niet meer voor Rick Hammink uit Harbrinkhoek: ‘Het was voor iedereen een les’

04-12-2020 - HARBRINKHOEK - Rick Hammink (19) is twee jaar geleden ernstig gewond geraakt bij een ongeval met een carbidkanon. Nu steekt niemand in zijn vriendengroep nog zelf carbid af. „Carbid afsteken binnen de bebouwde kom is vragen om ongelukken.”

Nieuwsgrazer

Drenthe staat carbidschieten onder voorwaarden toe

25-11-2020 - In Drenthe mag komende jaarwisseling met carbid worden geschoten, maar wel onder strenge voorwaarden. De Drentse burgemeesters hebben in overleg met de veiligheidsregio besloten dat er maximaal vier mensen aanwezig mogen zijn. Publiek is niet toegestaan.
Ook mag er bij het carbidschieten geen vermaak zijn in de vorm van een partytent of biertap, meldt RTV Drenthe. "Het zal heel anders zijn dat wat mensen als een soort volksfeest hebben gezien in andere jaren", zegt voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe. "Het kan wel, maar echt op een heel uitgeklede manier."
Een verbod is volgens Out niet nodig. "Ik denk dat carbidschieten in klein verband gewoon kan. Bovendien hoor ik dat veel carbidgroepen het op deze uitgeklede manier helemaal niet willen vieren, dus ik denk dat er veel minder geschoten gaat worden."
Carbidschieten is in veel plaatsen in Drenthe een traditie. Nadat bekend werd dat er een vuurwerkverbod komt, nam de populariteit ervan ook in andere delen van het land toe.
Dat noopte gemeenten tot het afkondigen van een verbod, waaronder Den Haag, Dordrecht en veel Brabantse gemeenten. Een landelijk verbod komt er niet, werd maandag bekend.
Deze Haagse vuurwerkliefhebber ging vorig weekend in Gelderland op 'carbidschietles' en was behoorlijk onder de indruk:

Nieuwsgrazer

Run op carbid in de Achterhoek: 'Het gaat veel harder dan in voorgaande jaren'

24-11-2020 - Nu er in december geen vuurwerk mag worden afgestoken, wint het carbidschieten aan populariteit. Bert Wisselink van De Heide Smid in Halle merkt het in zijn winkel voor open haarden en kachels. Wisselink verkoopt ook carbid en het gaat hard met de voorraad.

Nieuwsgrazer

Nog meer Carbid nieuws

Datum Onderwerp Reacties
17-11-2020 Carbidschieten valt niet onder vuurwerkverbod, tot opluchting van liefhebbers: ‘Die knal geeft zo'n kick’ 0 reacties
16-11-2020 Plattelandstraditie carbidschieten in plaats van vuurwerk: ‘je moet weten wat je doet’ 0 reacties
31-12-2018 Carbid schieten doe je met ballen 0 reacties
31-12-2018 'Pekela is dé carbidgemeente van de provincie' 0 reacties
18-12-2017 Nieuwe campagne voor veilig knallen carbid: Een echte BOCK heeft ballen 0 reacties
20-07-2017 Emmen wijzigt opnieuw carbidregels 0 reacties