Bomen

Foto's van bomen

Bomen nieuws

KNMI bevestigt: noodweer bij Leersum was valwind

21-06-2021 - Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, werd afgelopen vrijdag getroffen door een valwind. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI. Valwinden komen af en toe voor in de zomer, tijdens zware onweersbuien.
Kort nadat het noodweer Leersum bereikte, werd gespeculeerd over een windhoos. Dat weersverschijnsel lijkt op een valwind en kan soortgelijke schade veroorzaken. Maar het patroon van de schade verschilt. "Bij een windhoos is de schade geconcentreerd in een relatief smal, lang spoor en vallen de bomen verschillende kanten op door de draaibeweging binnenin de slurf", schrijft het KNMI.
Dat de bomen in Leersum vrijwel zonder uitzondering dezelfde kant op vielen, wijst er volgens het meteorologisch instituut op dat er sprake was van een valwind. NOS-weerman Marco Verhoef stelde zaterdag al dat de kans groot was dat Leersum geteisterd was door een valwind.
Bij soortgelijk noodweer met een valwind in juli 2010 vielen in Vethuizen (Gelderland) twee doden op een camping. In juni 2007 raakten in de Drentse plaats Hoogeveen twee mensen gewond door een valwind. In Leersum waren afgelopen vrijdag negen gewonden.

Nieuwsgrazer

Tractorbestuurder richt ravage aan tussen Kamperland en Geersdijk

25-05-2021 - Een tractor met aanhanger is dinsdagochtend tegen enkele bomen gereden op de Stekeldijk tussen Kamperland en Geersdijk. De bestuurder bleef volgens de politie ongedeerd, maar de ravage is groot.

Nieuwsgrazer

Ook de duinen lijden flink onder stikstof

21-05-2021 - Stikstof is niet alleen een probleem voor natuurgebieden in het binnenland, ook de Nederlandse duinen hebben er stevig onder te lijden. Langs de hele Noordzeekust zorgt stikstof ervoor dat de natuur verschraalt. Uit onderzoek door de NOS blijkt dat duinbeheerders de afgelopen tien jaar tientallen miljoenen euro's hebben uitgegeven aan het bestrijden van de gevolgen van stikstof.
Zo wordt in de duinen bij Bloemendaal voortdurend gewerkt om de gevolgen van te veel stikstof in natuurgebieden aan te pakken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het aanleggen van stuifplekken of het afplaggen van de bodem. Ook worden exoten weggehaald, plantensoorten die hier van oudsher niet horen, maar het als gevolg van de overdaad aan stikstof in de lucht zo goed doen dat ze gaan woekeren.
"Als we dit niet zouden doen komt de hele duinenecologie onder druk te staan", zegt ecoloog Dick Groenendijk van natuurbeheerder PWN, dat ook een drinkwaterbedrijf is. "Als bepaalde planten en dieren verdwijnen, dreigt het systeem verstoord te raken. Van alle oorzaken die leiden tot achteruitgang van de natuur in duingebieden is stikstof de belangrijkste, het grootste probleem."
Groenendijk legt uit hoe de duinen bedreigd worden, onder meer door prunussen:
PWN beheert 7500 hectare natuurgebied tussen Zandvoort en het Noord-Hollandse Bergen, allemaal Natura 2000-gebied. Dat betekent dat PWN aan allerlei eisen moet voldoen om de natuurwaarden te kunnen halen, vertelt Groenendijk.
"In een normaal gezond duinlandschap heb je veertig tot vijftig plantensoorten op een paar vierkante meter. Door de stikstof blijven er maar twee of drie soorten over. Maar omdat dit Natura 2000-gebied is, zijn we verplicht om juist al die tientallen bijzondere soorten te beschermen."
Als ze niks doen, zegt Groenendijk, dan blijven over: duinriet en zandzegge. En de exoot vogelkers. Die laatste hoort van nature niet in Nederland, maar komt uit de VS. Groenendijk: "Als de bodem verzuurt vanwege stikstof, dan heeft deze vogelkers een voorsprong. Vogelkers wordt een flinke boom, maar begint als kiemplant van 40 cm hoog. De planten gaan woekeren, en dan lijkt het alsof je bij een akker staat waarop maar één gewas groeit."
Kustbescherming
Duinen zijn belangrijk voor onze kustbescherming. Ze 'bewegen mee' met de zee, vertelt de ecoloog. Zand van het strand waait de duinen in, en het grondwater onder de duinen stijgt mee met de zeespiegel. Dit meebewegen van het duin kan niet meer als stuivend zand verdwijnt en er meer struiken en bomen komen. "Dan stijgt de bodem niet meer automatisch mee met de verwachte zeespiegelstijging en mis je een belangrijke schakel in onze kustbescherming."
Volgens de Unie van Waterschappen zijn de duinen zeker belangrijk voor de kustbescherming. Op korte termijn is de stabiliteit ervan niet in gevaar, reageert een woordvoerder. Maar voor de langere termijn is het essentieel dat de biodiversiteit in stand blijft en wordt versterkt.
Open duinlandschap
Noordelijker, bij Castricum, trekken dag in dag uit groepen mensen met een arbeidsbeperking de duinen in voor natuurbehoud. Door omstandigheden hebben zij moeite om te functioneren in een normale baan. In de duinen kunnen ze werkervaring opdoen en een opleiding volgen, in de hoop daarna door te kunnen stromen naar gewoon werk.
Robert Jan Prins van PWN is hun praktijkopleider. "De bronnen van stikstof kunnen wij niet aanpakken, we kunnen alleen de gevolgen ervan bestrijden", legt hij uit. "Stikstofminnende soorten verdringen de planten die van oudsher in de duinen voorkomen. Ik leer de mensen verschillende manieren van natuurbeheer, om een gezond en divers duinlandschap te behouden."
Hun werk is het maaien en afvoeren van ongewenste grassen, bramen en boompjes die te hard groeien door de stikstofbemesting uit de lucht. "Daarnaast laten we het duinreservaat begrazen door landgeiten. Ook hiermee zorgen we voor een open duinlandschap, dat belangrijk is voor veel bedreigde soorten."

Nieuwsgrazer

Nog meer Bomen nieuws

Datum Onderwerp Reacties
18-05-2021 Twee IT-bedrijven uit Groningen: Voys en Devhouse Spindle, planten 1500 bomen in Lutjegast om CO2-uitstoot te compenseren 0 reacties
06-04-2021 Nachtvorst bedreigt fruitoogst en dat betekent werk aan de winkel 0 reacties
28-03-2021 Saoedi-Arabië wil CO2-uitstoot terugdringen met 10 miljard nieuwe bomen 0 reacties
26-02-2021 IJs richt grote schade aan in uiterwaarden 0 reacties
13-02-2021 Waarom sap uit gras het nieuwe strooizout zou moeten worden 0 reacties
17-01-2021 Wat moeten al die eksters bij de schapenwei? Frans Kapteijns geeft antwoord op vragen in Stuifm@il 0 reacties
13-01-2021 2,5 hectare groot, 4000 bomen en struiken - ook exotische: zo komt voedselbos Geffen eruit te zien 0 reacties
22-12-2020 Brand raasde in 2020 door de Deurnese Peel: 'Enorme schade maar natuur is veerkrachtig' 0 reacties
18-12-2020 Vrachtwagen met uien gekanteld op de A58 bij Bergen op Zoom, snelweg weer vrij 0 reacties
17-12-2020 Gelderland wil 1 miljoen bomen en 1700 hectare nieuw bos planten 0 reacties
09-12-2020 Slangen leggen bouw autofabriek Tesla stil 0 reacties
03-12-2020 Kwekers zien dat Nederlanders dit jaar de kerstboom extra vroeg opzetten 0 reacties
16-11-2020 Naderende Brexit zorgt voor boost bij boomkwekers: ‘Veel bestellingen worden naar voren gehaald’ 0 reacties
07-09-2020 Provincie wil meer meer bomen op het Gelderse boerenland 0 reacties
25-08-2020 Waarschuwing voor de wind: 'Er gaan bomen sneuvelen' 0 reacties
22-08-2020 Perenboomactie leidt tot files in Vinkhuizen 0 reacties
14-08-2020 Utrecht een van gemeenten met kleinste aantal bomen per inwoner 0 reacties