Bomen

Foto's van bomen

Bomen nieuws

Nachtvorst bedreigt fruitoogst en dat betekent werk aan de winkel

06-04-2021 - Het is alle hens aan dek voor de fruittelers in Brabant. De komende nachten kan het zo hard gaan vriezen dat de oogst gevaar loopt. De meeste ondernemers hebben voorzorgsmaatregelen genomen, toch kan het misgaan. “Het blijft heel spannend,” meldt Joël Roks. Hij runt in zijn woonplaats Fijnaart een tuinbouwbedrijf en een streekwinkel.

“Preventief kun je zelf al veel doen. Door het gras onder de bomen kort te houden en de grond eronder vrij te houden, waardoor er geen onnodige straling van de vorst ontstaat”, vertelt Roks, die een jaar of dertig de touwtjes in handen heeft in het familiebedrijf aan de Blaaksdeijk.
En beregenen dan? Dat is uiteraard ook nodig, maar in principe alleen bij de appel- en perenbomen. De knoppen van de kersenvruchten zijn gevoelig voor water en bacteriën. Zij gedijen daarom beter bij warmtekanonnen, zoals de ForestGuard.
Tot voor kort zette Roks ook vuurpotten in. “Maar dat is zo arbeidsintensief en kost relatief zoveel dat we uiteindelijk besloten hebben om eenmalig in zo’n ‘kanon’ te investeren.”
De fruitteler is er in deze tijd van het jaar misschien wel meer dan ooit letterlijk en figuurlijk dag en nacht mee bezig. Hij kan zomaar gewekt worden door een alarm dat aangeeft dat door de kou het beregenings- of weringssysteem moet worden ingeschakeld.

“Je bent er steeds mee bezig, dat is de charme en het hoort erbij. Wanneer ik het zelf al niet in de gaten zou houden, dan zijn het mijn collega’s wel die me alarmeren. We appen elkaar in deze tijd geregeld. Om elkaar te waarschuwen of om te overleggen. Dit werkt goed”, vertelt Roks.

Gelukkig maar, want het lijkt wel alsof het weer in de loop van de jaren steeds minder voorspelbaar is geworden, zo is althans Roks’ ervaring. Je moet dus continu op je hoede zijn. Jaren geleden mislukte de oogst van diverse kwekers in de provincie Zeeland, doordat het toen zo hard vroor en omdat er een tekort aan zoet water was om de percelen nat te kunnen houden.

Dit probleem zal in Brabant nauwelijks ontstaan. Toch kan er wel eens watertekort ontstaan, of een storing aan warmteluchtmachines of pompen. In voorkomende gevallen komt Rudy Franken om de hoek kijken. De ondernemer uit Oudenbosch brengt Belgische apparaten op de markt om vooral kersen te behoeden voor het ergste. Franken is vooral actief in Brabant, maar heeft ook klanten bij onze zuiderburen.

Hij kan zo niet zeggen welk middel het best kan worden ingezet om de vorst het hoofd te bieden. Dat kan afhankelijk zijn van de ligging en de grootte van de percelen, waarop fruit geteeld, zo legt hij uit. “Maar,” voegt Franken eraan toe, “het is ook belangrijk om te weten in welk stadium de knoppen verkeren. Verder kun je te maken hebben met stralingsvorst (dan kan bijvoorbeeld ook jouw auto helemaal dichtgevroren zijn) of met vorst in combinatie met een harde wind, zoals deze dagen het geval is. Hierop is lastiger te anticiperen.”

Nieuwsgrazer

Saoedi-Arabië wil CO2-uitstoot terugdringen met 10 miljard nieuwe bomen

28-03-2021 - Saoedi-Arabië wil dit decennium 10 miljard bomen planten om de CO2-voetafdruk in te krimpen en erosie tegen te gaan. Dat heeft kroonprins Mohammed bin Salman op zaterdag bekend gemaakt. Het land wil de CO2-uitstoot de komende jaren met de helft verminderen en andere landen in het Midden-Oosten ertoe aanzetten vergelijkbare plannen te maken.

Nieuwsgrazer

IJs richt grote schade aan in uiterwaarden

26-02-2021 - De combinatie van een hoge waterstand en dikke ijsplaten door strenge vorst heeft grote schade aangericht in het gebied langs de grote rivieren. Dikke takken van bomen zijn afgebroken en hele struiken zijn platgedrukt door het ijs. Het gaat jaren duren voor het struikgewas zich volledig heeft hersteld, denkt uiterwaardenbeheerder Ark Natuurontwikkeling.

Nieuwsgrazer

Nog meer Bomen nieuws

Datum Onderwerp Reacties
13-02-2021 Waarom sap uit gras het nieuwe strooizout zou moeten worden 0 reacties
17-01-2021 Wat moeten al die eksters bij de schapenwei? Frans Kapteijns geeft antwoord op vragen in Stuifm@il 0 reacties
13-01-2021 2,5 hectare groot, 4000 bomen en struiken - ook exotische: zo komt voedselbos Geffen eruit te zien 0 reacties
22-12-2020 Brand raasde in 2020 door de Deurnese Peel: 'Enorme schade maar natuur is veerkrachtig' 0 reacties
18-12-2020 Vrachtwagen met uien gekanteld op de A58 bij Bergen op Zoom, snelweg weer vrij 0 reacties
17-12-2020 Gelderland wil 1 miljoen bomen en 1700 hectare nieuw bos planten 0 reacties
09-12-2020 Slangen leggen bouw autofabriek Tesla stil 0 reacties
03-12-2020 Kwekers zien dat Nederlanders dit jaar de kerstboom extra vroeg opzetten 0 reacties
16-11-2020 Naderende Brexit zorgt voor boost bij boomkwekers: ‘Veel bestellingen worden naar voren gehaald’ 0 reacties
07-09-2020 Provincie wil meer meer bomen op het Gelderse boerenland 0 reacties
25-08-2020 Waarschuwing voor de wind: 'Er gaan bomen sneuvelen' 0 reacties
22-08-2020 Perenboomactie leidt tot files in Vinkhuizen 0 reacties
14-08-2020 Utrecht een van gemeenten met kleinste aantal bomen per inwoner 0 reacties
12-08-2020 Verbrande appels aan de bomen in de Betuwe door extreme hitte: flink lagere opbrengst 0 reacties
12-08-2020 Noodweer leidt op meerdere plekken in Nederland tot wateroverlast 0 reacties
10-08-2020 Weyts: weidedieren móeten kunnen schuilen tegen hitte 0 reacties
03-08-2020 Afschot 6000 wilde zwijnen op de Veluwe, 'ze eten het bos op' 0 reacties