Belasting

Belasting nieuws

We zijn getuige van een opstand van de elite tegen het volk

01-09-2022 - Door RONALD PLASTERK

Bij revoluties keren de massa’s zich tegen de heersende elite. Maar het kan ook andersom, en daar zijn we nu getuige van: een opstand van de elite tegen het volk. Het is interessant dat dit al in 1995 was voorzien door de Amerikaanse historicus Christopher Lasch in zijn boek The revolt of the elites and the betrayal of democracy : de revolutie van de elites en het verraad van de democratie. Mocht de naam Lasch u bekend voorkomen: hij werd eind jaren zeventig beroemd met The culture of narcissism dat een soort cultboek werd, een dikke paarse pocket die je in je rugzak meenam op vakantie

Lasch is overleden; het werk over de opstand van de elites heeft hij met zijn laatste krachten geschreven in 1995, dus bijna dertig jaar geleden. In het boek signaleert Lasch: ’De elite, die geld en informatie beheerst, die liefdadige instellingen en universiteiten bestuurt, die de culturele producties en het publieke debat in de hand heeft, is zelf het geloof in de westerse beschaving verloren. De elite laat de middenklasse in de steek, verdeelt het land en verraadt de democratie.’

Het zijn grote woorden, maar Lasch verwoordt hoe veel burgers het nu ervaren. Veel mensen zijn dit jaar tijdens de zomervakantie in eigen land gebleven. (Overigens plaatste een prominente GroenLinks-wethouder trots vakantiefoto’s op sociale media van zijn gezinsreis met het vliegtuig naar Amerika. Hij maakte met deze vakantie het door GL bepleite CO2-budget voor honderd huisgezinnen op). Maar wie in eigen land op vakantie was, zag overal omgekeerde vlaggen.

Radicalen
Als je D66 gelooft, vormen de boze boeren een kleine minderheid radicalen, rijke ondernemers met megastallen. Maar in het land van de pannenkoekenhuizen en kinderboerderijen, de kaaswinkeltjes en de dorpspleintjes zie je de omgekeerde vlag bij rijtjeshuizen, en wapperen de rode boerenzakdoeken op e-bikes. Gewone mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijt. De regeringspartijen zijn de helft van hun kiezers kwijt, hebben minder dan een derde van het electoraat over, terwijl de linkse oppositie daar niet van profiteert; logisch, omdat PvdA en GL de regeringsplannen steunen.

Het verlies van vertrouwen in de overheid door ’de gewone mensen’, zoals de PvdA hen vroeger noemde, of ’de mensen in het land’ zoals ze heetten bij de VVD, is een logisch gevolg van het dedain waarmee de gevestigde partijen de bevolking behandelen.

Boerenrapalje
In NRC, spreekbuis van de elite, schreef journalist Hubert Smeets deze week dat het CDA overbodig is geworden, en gaf daarvoor deze reden: ’Het CDA is niet in staat het boerenrapalje op trekkers te isoleren en eigen klassieke polderclubs als de LTO te disciplineren.’

Dit is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste is in deze optiek de taak van politici niet om het volk te vertegenwoordigen, maar om het volk aan banden te leggen. ’Volksvertegenwoordigen’ wordt als populistisch beschouwd, terwijl je toch zou zeggen dat onze democratie erop gebaseerd is. Maar NRC spreekt volksvertegenwoordigers erop aan dat het hun taak is om hun achterban te disciplineren.

Verder is het woordgebruik opvallend. ’Rapalje’ is een archaïsch woord, synoniem met schorriemorrie, janhagel, gepeupel, crapuul, tuig van de richel. Het wordt eigenlijk nooit in ernst gebruikt, hooguit ironisch. In de boeken van Marten Toonder praat Markies de Canteclaer zo, en die zegt er ’parbleu’ bij. Maar NRC gebruikt het om gewone mensen te beschrijven.

De elite is kosmopolitisch, gaat op vliegvakantie naar de Verenigde Staten en vindt tegelijk dat de andere mensen zouden moeten consuminderen, vindt – zoals Timmermans en zijn ambtenaren zeggen, en in de Volkskrant scribent Schimmelpenninck (parbleu) – dat mensen jarenlang te weinig voor hun energie en eten betaald hebben. De elite is voor overdracht van macht naar Brussel, vindt het prima dat er steeds meer mensen naar Nederland verhuizen, maar houdt goed in de gaten dat nieuwkomers niet bij hen in de buurt komen wonen maar bij het schorriemorrie. De elite bezoekt culturele evenementen die gesubsidieerd worden door belasting opgebracht door het janhagel, en kijkt neer op André Rieu omdat hij zonder subsidie muziek maakt waar mensen maandenlang voor sparen, en omdat hij iedere avond 12.000 mensen van klassieke muziek laat genieten.

Voor de gek houden
De elite pikt het niet langer naar de pijpen van het electoraat te dansen, en zet alle middelen in om te zeggen: het moet zoals wij bedacht hebben! Als je zegt dat het stikstofbeleid, waar elk huisgezin 4000 euro aan meebetaalt, ondoordacht is, ben je stikstof-ontkenner. Maar je kunt mensen niet allemaal de hele tijd voor de gek houden, en mensen hebben het door. De regering zal waarschijnlijk niet vallen, omdat er na verkiezingen geen meerderheid te behalen is zonder partijen waar het rapalje op stemt. Maar het beste zou zijn als volksvertegenwoordigers weer het volk gaan vertegenwoordigen: de VVD de ondernemers en middenstanders, het CDA de boeren, burgers en buitenlui, de CU de Urkse en Spakenburgse vissers, en de PvdA de arbeiders.

telegraaf.nl/watuzegt/1457373450/…

producent

Grimme SE 150-60 - bunkervulband slipt bij zware belasting

31-08-2022 - Hallo

De bunkervulband slipt als deze vol ligt met aardappelen.
kan hier iets versleten aan zijn?
De mat wat erop ligt is pas 2j oud.
het valt me wel op dat de motor aan de achterzijde zit, dus het is geen trekkende band.
iemand hier ervaring mee?

guldner g30s

'Melkveebedrijf heeft mogelijkheden om fiscale druk te beperken'

28-07-2022 - De opbrengsten in de melkveehouderij zijn door de hogere melkprijs de afgelopen maanden fors hoger dan het langjarig gemiddelde. Ondanks de hoge toegerekende kosten verwacht ABAB Accountants en Adviseurs zeer goede resultaten. Dat kan een goed moment zijn om naar de structuur van de onderneming te kijken. Een herstructurering van de onderneming kan namelijk in het huidige jaar belasting besparen, maar ook in de toekomst. Daarnaast zijn er mogelijk andere voordelen.

Door de verschillende tarieven en faciliteiten in de inkomsten- en vennootschapsbelasting, zowel nu als in de toekomst, wordt het vanuit fiscaal oogpunt de komende jaren mogelijk interessanter om een onderneming in een bv in te brengen of om een samenwerkingsverband aan te gaan met een daarvoor opgerichte partner-bv.

Een partner-bv bestaat uit een vennootschap onder firma met als vennoten één of meer natuurlijke personen en een bv waarvan deze natuurlijke personen aandeelhouder zijn. In het samenwerkingsverband brengt de ondernemer zijn arbeid in en kan hij de faciliteiten in de inkomstenbelasting blijven benutten voor de toegerekende winst.

De bv ontvangt enkel een winstaandeel voor het ingebrachte kapitaal. Voor dit aandeel in de winst kan de bv profiteren van het lagere tarief in de vennootschapsbelasting. De Belastingdienst kijkt kritisch naar zulke structuren, maar op basis van de rechtspraak is deze onder voorwaarden toegestaan. De winstverdeling moet op zakelijke grondslagen plaatsvinden.

bron: ABAB Accountants en Adviseurs

Nieuwsgrazer

Nog meer Belasting nieuws

Datum Onderwerp Reacties
28-07-2022 Hoge prijzen leiden tot recordwinst voor olie- en gasbedrijf Shell 0 reacties
28-06-2022 Politievakbond: boerenprotest over de grens en extreem belastend voor agent 2 reacties
23-06-2022 Henk Bleker van NMV: "Kaalslag voor platteland" & Melkveehoudster Portegies 1 reactie
18-06-2022 Hanomag Granit 501 - Koppelingsproblemen 0 reacties
18-06-2022 D66 op congres: zet stikstofbeleid door, niet laten verlammen door pruttelende provincies 12 reacties
16-06-2022 EU heft nieuwe CO2-belasting 0 reacties
15-06-2022 Meeste Nederlanders willen extra compensatie voor prijsstijgingen 0 reacties
11-06-2022 Emigratie belasting vrij 4 reacties
09-06-2022 Plannen Europese CO2-heffing scheepvaart/wegvervoer terug bij af 0 reacties
07-06-2022 Volvo BM 810 - Hi/lo schakkeld zelf vroeg terug 2 reacties
31-05-2022 Fordson Dexta - Hef schokt bij heffen en reageert traag bij dalen 2 reacties
23-05-2022 International 353 - Wordt zonder belasting warm 4 reacties
23-05-2022 Ondernemers willen dat vrijstelling bpm op bestelwagens blijft 0 reacties
19-05-2022 Drenthe wil draineren en beregenen bij natuurgebieden begrenzen 0 reacties
18-05-2022 Belasting, Particulier grond box 3 16 reacties
17-05-2022 CO2-prijs nu nog uitzondering, straks de norm 0 reacties
07-05-2022 Motor oliedruk wel of niet een probleem? 7 reacties