Alcohol

Alcohol nieuws

1 op de 10 volwassenen wil minder alcohol drinken

21-04-2023 - Van de volwassenen die weleens alcohol drinken, zoals bier of wijn, zegt 10 procent dat zij minder zouden willen drinken. Degenen die niet willen minderen (de overige 90 procent), zeggen dat zij geen moeite hebben met hun alcoholgebruik, of dat zij al weinig drinken. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2022 van het CBS.

Nieuwsgrazer

‘Minder alcohol drinken en meer yoghurt eten kan de klachten verlichten’

07-04-2023 - Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts: de afgelopen tijd waren er al verschillende pieken van pollen. En er komen er meer. Wat kan je doen tegen niesbuien en hoe voorkom je tranende ogen? Test onderaan dit artikel je kennis in de hooikoortsquiz.

Nieuwsgrazer

Eén op vijf ernstige auto-ongelukken veroorzaakt door slaaptekort

18-03-2023 - Slecht slapen veroorzaakt meer problemen dan veel mensen weten. Naast een negatief effect op de gezondheid, heeft een gebrek aan slaap in het verkeer dezelfde uitwerking als het drinken van alcohol. 20 procent van de ernstige auto-ongelukken had voorkomen kunnen worden wanneer bestuurders goed uitgeslapen achter het stuur waren gekropen. Aankomende vrijdag is het de Internationale dag van de Slaap. Reden voor Beter Bed om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid in combinatie met het belang van een goede nachtrust. Om het effect van te weinig slaap op het rijgedrag te illustreren, deed coureur Tom Coronel een testrit in een simulator na 24 uur zonder slaap. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar concludeerde dat de gerichte aandacht en concentratie na 24 uur zonder slaap duidelijk verminderd waren.

Slaperig achter het stuur zitten kan leiden tot minder controle over de auto. Iemand die slaperig is, is minder alert, laat vertraagde reactietijden zien en heeft meer moeite om beslissingen te maken. Als mensen slaperig zijn, ontvangen ze gevaar- en angstsignalen minder goed. Ze kunnen situaties minder reëel beoordelen en dat zorgt voor serieuze problemen op de weg.

Slaaptekort heeft zelfde effect als alcohol
21% procent van alle dodelijke auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat mensen slaperig achter het stuur zitten. Daarmee komen auto-ongevallen door slaperigheid bijna net zoveel voor als door alcoholgebruik. Jezelf minder dan vier uur slaap gunnen kan leiden tot een vijftien keer zo hoog risico om een auto-ongeluk te veroorzaken1. Als je achttien uur niet geslapen hebt, staat dat gelijk aan 0,5 promille alcohol, oftewel twee glazen alcohol. Als je vierentwintig uur niet geslapen hebt, staat dat gelijk aan een promille alcohol. Dat is twee keer zoveel dan wettelijk toegestaan, oftewel vier glazen alcohol2.

Overschat jezelf niet
Slaapwetenschapper Merijn van de Laar vertelt: “Deze theoretische beschrijving van wat slaapgebrek doet met verkeersveiligheid, zien we heel duidelijk terug als we de twee testritten van Tom Coronel met elkaar vergelijken. De eerste rit was hij fit en had hij voldoende geslapen. We zien snelle reactietijden, een strakke koers, een goed anticiperend vermogen en een rondetijd van 1:20.680 minuten. Bij de tweede rit, na 24 uur zonder slaap, is duidelijk te zien dat hij in de gesimuleerde race minder presteert en het moeilijk vond om de rit tot het einde vol te houden. Zijn rondetijd was ook trager en kwam neer op 1:22.600 minuten.” Tom Coronel reageert daarop: “Ik ben professioneel autocoureur en je zou kunnen stellen dat ik de auto erg goed kan controleren en een bovengemiddeld goed inschattings- en reactievermogen heb, ook na een nachtje zonder slaap. De tweede testdag voelde ik me slaapdronken en tijdens de test werd duidelijk dat ik niet snel genoeg anticipeerde. Dat zie je terug in de rondetijden, maar heb ik ook zeker aan mijn lichaam gevoeld. Ik testte dit nu in een simulator, maar ik wil absoluut voorkomen dat dit me ooit gebeurt op de openbare weg.”

Ongelukken voorkomen
Vermoeid gaan rijden kan zorgen voor zogenaamde microslaapjes. “Onder invloed van de stof adenosine in ons brein wordt de slaperigheid zo hoog, dat je lichaam wel moet toegeven aan slapen. En dat is levensgevaarlijk”, licht van de Laar toe. “Het raam openzetten of muziek aandoen werkt dan helaas niet meer. En ook iets kauwen of eten is niet bewezen effectief.” Mensen met onbehandelde slaapstoornissen en jongvolwassenen hebben de meeste kans om achter het stuur in slaap te vallen, met name tussen 00.00 en 06.00 uur. Het advies van de slaapwetenschapper is om bij geeuwen, knikkebollen, zware oogleden, borden missen, dagdromen en moeite om te focussen geen enkel risico meer te nemen en de auto ergens te parkeren voor een dutje van 20 minuten.

Truckfan Nieuwsposter

Nog meer Alcohol nieuws

Datum Onderwerp Reacties
11-02-2023 Franse overheid gaat wijnoverschot distilleren, roep om krimp productie 0 reacties
05-11-2022 Risico op nieuwe leidingbreuk en vervuiling Berkel bij FrieslandCampina 3 reacties
25-10-2022 Snoep en frisdrank zijn vergif voor de lever - Nederlandse arts doet baanbrekend onderzoek naar leververvetting - Foodlog 0 reacties
17-06-2022 Zaterdag 18 juni 2022: 12e Truckfestival Burdaard 0 reacties
16-06-2022 Luchtvervuiling enorme sluipmoordenaar: dodelijker dan alcohol, aids en oorlog 0 reacties
18-01-2022 Droog, gezond en dierloos zetten de toon 0 reacties
12-01-2022 Vreemd: fittere sporters drinken meer alcohol 0 reacties
28-12-2021 Thuisdrinkers gingen meer alcohol gebruiken door pandemie 0 reacties
15-12-2021 Noorse horeca mag geen alcohol meer schenken, tekort aan sterke drank voor thuisgebruik 0 reacties
03-11-2021 Restaurant doet alcohol en varkensvlees in de ban: ‘Moslims voelden zich niet op hun gemak’ 0 reacties
02-09-2021 150 auto's aan de kant gezet rondom fruitbedrijf De Groot, drie steekwapens gevonden 0 reacties
07-04-2021 Advies RIVM: alcohol alleen bij slijterij verkopen 0 reacties
12-03-2021 Boete voor besturen vrachtwagen met alcohol op tijdens boerenprotest in Beilen 0 reacties
28-03-2020 Bavaria maakt desinfectiespray van oud bier en geeft dit aan de zorg in de strijd tegen coronavirus 0 reacties
23-03-2020 Suikerfabrieken stappen over op productie handgels 0 reacties
18-11-2019 Boerenprotest op De Dam: maximaal 25 tractoren welkom 0 reacties
04-10-2019 Importheffingen VS treffen 39 miljoen euro aan Nederlandse kaas 0 reacties