Hoe herken ik een....

Het bepalen van een type van een truck is nog niet altijd even gemakkelijk. Nu schuif ik met alle liefde de foto's heen en weer, maar uit ervaring (ik denk dat ik bij 1000 foto's op tractorfan naar het type heb geraden) weet ik dat een foto meteen goed zetten ook de nodige voldoening geeft. Meerdere types zijn in voorbereiding, vragen zijn altijd welkom, net als verzoekjes over bepaalde types.

Reacties

Alex Miedema
De opvolger van de grote Scania 4-serie werd de... R-serie. En de opvolger daar weer van? Nog steeds R-serie, en daar is dan nog een Streamline versie van ook... Hetzelfde geld overigens in principe voor de G-serie en P-serie, maar die zijn wat lager.

In den beginne (nou ja, vanaf 1995) was er de Scania 4-serie, met een geheel nieuwe cabine ten opzichte van de voorgaande trucks. Deze cabine wordt nu nog steeds gebruikt.

Het meest in het oog springende verschil met de opvolgers is de grille. Ik smokkel, de 114 is een P-serie voorganger, maar het idee is hetzelfde.
Alex Miedema
Na de 4-serie kwam de R, met een meer afgeronde grille, en een nieuwe typeaanduidingsysteem.
Alex Miedema
Na de R kwam nog een keer de R, de tweede generatie dus. De sleuven in de grille werden weer wat minder rond.
Alex Miedema
De R van de tweede generatie is er ook in Streamline-uitvoering. Deze is het gemakkelijkst te herkennen aan het ontbreken van de 'neusgaten' in de hoekfenders.
MF 2725
Quote @Alex Miedema:
Ik smokkel, de 114 is een P-serie voorganger, maar het idee is hetzelfde.
De 114 is er ook met hoge cabine net als de 94. 😉
Alex Miedema
@MF 2725 weet ik, maar ik refereer naar de foto die er bij zit, dat is een P114 en geen R114 😉
MF 2725
Klopt, in dat geval heb je gelijk! Ik dacht, dat je in het algemeen bedoelde.
Alex Miedema
@MF 2725 het was op meerdere manieren te interpreteren inderdaad. Weer wat geleerd voor de volgende truckspotles 😉
brauheist
Helaas kan je nog niks via de mobiel toevoegen
Alex Miedema
Een Volvo liefhebber ziet van een afstandje al welke generatie een FM is, maar voor de beginnende truckspotter is het wat lastiger, daarom dit duidelijke overzicht. De FM heeft al vier generaties dezelfde cabine, een smallere en lagere versie van de (vorige) FH cabine. Waar de laatste generatie FH een nieuwe cabine heeft gekregen, moet bij de FM de 20 jaar oude cabine dus nog even mee. Het verschil in generaties zie je het gemakkelijkst aan de grille, maar ook de koplampen en typeplaatjes verschillen per generatie.
Alex Miedema
Volvo FM7, FM10 en FM12 (1e generatie)
Alex Miedema
Bij de tweede generatie werden de FM7 en 10 door de FM9 opgevolgd, de FM12 werd na een tijdje FM, door de komst van de 13 liter motor. De grille is het grootste uiterlijk verschil.
Alex Miedema
Volvo FM van de derde generatie, weer een andere grille.
Alex Miedema
De vierde generatie Volvo FM heeft in tegenstelling tot de FH dus (nog) geen andere cabine.
Alex Miedema
De Terberg FM komt qua cabine behoorlijk overeen met de Volvo FM natuurlijk, maar bij de eerste generatie werd een eigen grille gebruikt. Verder ontbreken de Volvo logo's uiteraard en staat de beer van Benschop op de truck. Een vierde generatie Terberg FM komt er (voorlopig) niet, Terberg vind het niet rendabel Euro 6 trucks te bouwen en ontwikkelen. Men past gelukkig nog wel Volvo's met Euro 6 motor aan. Het meest in het oog springende verschil tussen de verschillende generaties is, zoals bij zoveel trucks, de grille.

Eerste generatie
Alex Miedema
Tweede generatie
Alex Miedema
Derde generatie
« Terug naar discussielijst

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2