Verdienen

Verdienen nieuws

Ruim de helft akkerbouwers zegt minder te verdienen door weersextremen

03-05-2024 - Meer dan de helft van de akkerbouwers in ons land zegt minder te verdienen door het extreme weer, blijkt uit een enquête van vakblad Nieuwe Oogst onder ruim 500 boeren. Ruim 61 procent gaf in de enquête van het agrarische blad aan verlies van inkomsten te hebben.
Vooral de afwisseling van periodes met droogte en hevige regenval is funest voor boeren. "Twee derde geeft zelfs aan het financieel helemaal niet goed op te kunnen vangen", vertelt Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo in het NOS Radio 1 Journaal.
Er werd onder meer gevraagd welke weersomstandigheden het meeste invloed hebben op de akkerbouw. 65 procent van de deelnemers gaf aan dat vooral wateroverlast een groot risico voor het bedrijf is. Droogteperiodes zijn bij 58 procent van invloed op de bedrijfsvoering.
Dat is vooral te merken aan de oogst, zegt De Snoo. "Dus ze kunnen veel minder aardappelen, uien en suikerbieten uit het land halen, omdat het simpelweg te nat was om het land op te gaan. Een te late oogst betekent ook dat er weer later gezaaid kan worden. "En dat wordt gevoeld in de portemonnee."
Ook boer Henk uit het Groningse Zuidbroek merkt de gevolgen:
Akkerbouwer Pieter Evenhuis heeft een bedrijf in Giethoorn en verbouwt frietaardappelen, uien, suikerbiet en graan. Hij zegt naast de slechte weersomstandigheden last te hebben van de regels van de overheid. Zo moeten landbouwers door een nieuwe wet jaarlijks voor 1 oktober oogsten, omdat er dan minder stikstof vrijkomt. Vorig jaar hadden aardappelboeren een meevaller: vanwege het slechte weer mochten ze twee weken later oogsten.
Maar dit is volgens Evenhuis een terugkerend probleem. Hij kon vorig jaar ook niet op tijd oogsten omdat het land te nat was. "Daardoor kunnen we ook niet op tijd zaaien dit jaar. We zijn steeds zes weken later, ook dit seizoen weer."
Wie later dan 1 oktober oogst, moet het jaar daarop minder stikstof gebruiken. Het gevolg: een mogelijk lagere oogstopbrengst. Het demissionaire kabinet zei vorig jaar geen voorstander te zijn van het verschuiven van de deadline. De huidige regelgeving is nog tot 2027 van kracht.
Verzekering
Een mogelijke oplossing is een verzekering tegen weersextremen. Maar die zijn volgens De Snoo van Nieuwe Oogst praktisch onbetaalbaar. 20 procent van de deelnemers geeft in het onderzoek aan wel zo'n verzekering te willen, 49 procent wil liever zelf een buffer opbouwen, 36 procent zegt niet genoeg geld te hebben voor zo'n verzekering.
Ook akkerbouwer Evenhuis denkt dat een verzekering te duur is voor veel boeren. "De verzekering heeft een eigen risico van zo'n 25 procent. Dat is gewoon niet meer te betalen." De enige oplossing zijn volgens hem soepelere regels van de overheid.

Nieuwsgrazer

Het Groninger gasveld: van melkkoe tot hoofdpijndossier

19-04-2024 - Vanmiddag kunnen veel Groningers opgelucht ademhalen: de wet waarmee de sluiting van het Groninger gasveld definitief geregeld wordt, wordt vanmiddag getekend door demissionair staatssecretaris Vijlbrief.
Het gasveld veranderde de afgelopen 65 jaar van goudmijn voor Nederland in een hoofdpijndossier. Hoe ging dat? Een korte tijdlijn:
1959: recordhoeveelheid gas ontdekt in Slochteren
In 1947 richten de oliebedrijven Shell en Esso samen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op, een bedrijf dat in Nederland op zoek gaat naar aardolie en -gas. In mei 1959 doet het bedrijf zijn grootste vondst: onder het Groningse dorp Slochteren wordt de grootste gasbel van Europa ontdekt, van zo'n 2800 miljard kubieke meter. De NAM krijgt een eeuwigdurende winningsvergunning van de Staat, voor dit veld.
Heel Nederland schakelt vanaf begin jaren 60 over op het gebruik van aardgas uit dit veld, voor industrie, stroomopwekking, koken en verwarming. De Nederlandse overheid wordt schatrijk: het grootste deel van de (omgerekend) ruim 400 miljard euro aan opbrengsten sinds de vondst in 1959, gaat naar de Staat. Die bekostigt er infrastructurele werken en een aanzienlijk deel van de verzorgingsstaat mee.
1986: de aardbevingen beginnen
De keerzijde van de gaswinning wordt pas tientallen jaren later duidelijk: in december 1986 beeft de aarde bij Assen - het gevolg van winning in het kleinere aardgasveld Eleveld. In de decennia erna zijn in Noord-Nederland nog honderden andere aardbevingen, veruit de meeste in het Groningenveld. Die zijn veroorzaakt door het winnen van al dat gas: de bodem daalt, er komt druk te staan op aardbreuken onder het gasveld en door de drukverschillen die ontstaan in het veld.
Vooral de omgeving van Slochteren wordt hierdoor hard geraakt. In de zomer van 2012 wordt het gebied getroffen door de 'Klap bij Huizinge', een aardbeving met een kracht van 3,6. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Groningen, die in de hele provincie gevoeld wordt en tot schade leidt. Honderden huizen in de wijde omgeving blijken niet bestand tegen deze en de vele volgende bevingen, en moeten worden gesloopt of versterkt.
2013: recordaantal bevingen, recordopbrengst gas
In 2013 vinden de meeste bevingen in het gebied plaats: 119 alleen al in Groningen, waarvan er 30 een sterkte hebben van meer dan 1,5. Begin dit jaar meldt het Staatstoezicht op de Mijnen - de toezichthouder op de winning in Nederland - in een alarmerend onderzoeksrapport ook dat de bevingen steeds zwaarder zullen worden. Het advies: de winning zo snel mogelijk terugdraaien.
Toch wordt er dat jaar ook nog een recordhoeveelheid gas uit de Groningse bodem gehaald: 53,9 kubieke meter, ruim 6 miljard kuub meer dan het jaar ervoor.
2018: gasveld gaat dicht, zegt regering
Na enkele jaren van mondjesmaat terugdraaien en vele Kamerdebatten over hoeveel dan precies, besluit het kabinet op initiatief van minister Wiebes (Economische Zaken) dat de gaskraan helemaal dichtgaat. Maar pas in 2030, en tot die tijd stapsgewijs.
Volgens Wiebes zit er "omwille van de veiligheid" niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Dat betekent dat een deel van het Groninger gas "gewoon in de grond blijft zitten". Een jaar later zegt Wiebes dat de definitieve sluiting al eerder kan: ergens medio 2022, mits er voldoende alternatieven zijn.
2023: Groningers waren ondergeschikt aan geld, zegt parlementaire enquête
In 2019 start een parlementaire enquête over de gaswinning, en dan vooral over de vraag waarom er nog zo lang zo veel gas uit de grond werd gehaald, ondanks het grote aantal aardbevingen. De voornaamste conclusie van de commissie, een paar jaar later: de belangen van de Groningers zijn stelselmatig genegeerd, geld verdienen ging altijd boven veiligheid van de inwoners.
'Leveringszekerheid' van het gas werd door de overheid en de exploitanten van het gasveld als het belangrijkste gezien: die ging boven alles en de buitenwereld werd volgens de commissie "bewust" onwetend gehouden.
Voorzitter Van der Lee heeft het over "ongekend systeemfalen":
Opeenvolgende ministers waren niet goed geïnformeerd over de gevaren van de gaswinning en ook de Tweede Kamer was niet goed op de hoogte, waardoor die zijn rol als belangenbehartiger van de burgers niet goed kon uitvoeren.
2024: definitieve sluiting, of toch niet?
In 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) dat het Groningenveld een jaar later definitief gesloten wordt. Vanaf 1 oktober dat jaar gaat de gaskraan al voorlopig dicht en wordt er niets meer gewonnen, zo is het idee. Begin 2024 gaat de kraan toch weer enkele dagen open om verwachte vrieskou op te vangen. Tot schrik van omwonenden, die later in het voorjaar nogmaals schrikken als de Eerste Kamer ineens kanttekeningen plaatst bij de verwachte sluiting van het gasveld.
Een geëmotioneerde Vijlbrief dreigt begin april op te stappen als er weer uitstel komt:
Vijlbriefs woorden hebben effect: in navolging van de Tweede Kamer gaat ook de senaat akkoord met sluiting per 1 oktober 2024. Vijlbrief tekent vanmiddag in Kolham symbolisch de wet die dat moet regelen, op de plek waar 65 jaar geleden het gasveld ontdekt werd, omringd door Groningse bestuurders en inwoners die zich hebben ingezet voor de sluiting. Later dit jaar ondertekent koning Willem-Alexander de wet, en dan is de sluiting van het Groninger gasveld definitief.

Nieuwsgrazer

Plastictsunami

23-03-2024 - Recyclingbedrijven verdienen niets meer aan gebruikt plastic en gaan failliet.
Door de grote toestroom van goedkoop plastic uit o.a. China kiezen de afnemers niet voor duurzaam maar voor het geld.
De bergen onverwerkt plastic stapelen zich op.
Het lijkt me dat dit heel wat meer impact op het milieu heeft dan de stikstof!!

arnold

Nog meer Verdienen nieuws

Datum Onderwerp Reacties
22-03-2024 EU vreest dat Rusland goedkoop graan dumpt en wil heffingen invoeren 0 reacties
19-03-2024 PVV kiest toch voor convenant dierenwelzijn, PvdD wil van haar amendement een wet maken 0 reacties
18-03-2024 Zo verdien je met een thuisbatterij geld aan de stroomchaos 0 reacties
13-03-2024 Red de wet die dieren redt! 1 reactie
11-03-2024 Waarom ASML wel en de boer niet? 25 reacties
10-03-2024 Symposium: Verdienen met natuurinclusieve landbouw 0 reacties
07-03-2024 Hoe uitzendbureaus flink verdienen aan arbeidsmigranten 0 reacties
05-03-2024 Kabinet VVD BBB PVV SGP CDA beste optie 33 reacties
20-02-2024 Onderzoekers Cosun in Brabant verdienen hun brood met ’groen goud’: ’Van veldbonen maken wij melk 2 reacties
20-02-2024 Topman FrieslandCampina: 'Klaar om het in 2024 beter te doen' 7 reacties
20-02-2024 Rutte in Brussel in de bres voor boeren: ’Zij verdienen onze volledige steun’ 7 reacties
20-02-2024 Met extensiever melkveebedrijf is boterham te verdienen 91 reacties
19-02-2024 Ook onder zzp’ers verdienen mannen aanzienlijk meer 0 reacties
13-02-2024 ECB waarschuwt banken: ‘Spanning tussen geld verdienen en risico’s beheersen’ 0 reacties
29-01-2024 Wat is er aan de hand met de Europese boeren? 0 reacties
24-01-2024 Voorman Agractie stopt: ‘Over de vraag hoe boeren boterham kunnen verdienen, was niet nagedacht’ 0 reacties
19-01-2024 Landbouwminister Adema: Nederland verdient als grote voedselproducent speciale status in EU 14 reacties